Uit de oude doos: Forumavond met schrijvende en pratende pers

Regel 18, jaargang 1, nummer 5 - April 1989


Forumavond met schrijvende en pratende pers

door Willy Hijnen-de Vree

 

Op 23 februari 1989 had de Clubavondcommissie weer een forumavond geor­gani­seerd. Deze keer bestond het forum uit leden van de schrijvende en pratende pers.

 

Het onderwerp van deze avond was de vaak nega­tieve benadering van scheidsrechters door de sportpers. Forum­voor­zitter Jaap Bax opende met een gloedvolle toespraak, waarin hij krantekoppen en teksten van radio en tele­visie aanhaalde, zoals 'Welkom in het land van de Europees voetbalkampioen, waar voetbal oorlog is'.

Na deze opening stelden de overige forumleden zichzelf voor:

Ben Zwaan, radio­verslag­gever van "Radio West" en o.a. regisseur van "N.C.R.V Zaterdagsport";

Hans van Vliet, vijf jaar werkzaam bij "Radio Rijn­mond", waarvan de laatste twee als eind­re­dac­teur van het sport­pro­gramma;

Peter Ouwekerk, sport­jour­na­list bij "Het Vrije Volk", was waterpoloscheidsrechter (maar is daar snel mee gestopt) en kampioen met Phoenix 5 (voetbal);

Sjoerd Bootsma, vanaf zijn 16e sportjournalist (eerst in Zwolle, later bij het "Rotterdamsch Nieuwsblad"), heeft gevoetbald in de regionale jeugd van Be Quick '28 en W.I.A. 2 en is club­scheids­rechter geweest.

 

Ben Zwaan was het volledig oneens met de stelling. Peter Ouwekerk vond dat incidenten overbelicht worden: "Als het goed gaat is er niets te melden". Ook Hans van Vliet vond dat er geen ne­ga­tieve benadering is: "Fouten moeten gemeld kunnen worden". Alleen Sjoerd Bootsma beoor­deelde de stelling anders: "Over het algmeen komen scheidsrechters er niet zo goed af in de pers. Als de scheidsrechter een goede wedstrijd fluit, cijfert hij zichzelf weg en valt hij niet op, dus wordt er ook niets over hem geschreven." Ook vond hij dat een scheids­rech­ter moet fluiten in de geest van de wed­strijd, dus bijvoorbeeld geen finale-be­slissende 'shoot-out' ge­ven aan Ajax in een Rot­terdams toernooi.

 

Na deze eerste ronde ont­spon zich tot de pauze een wat flauwe discussie zonder duidelijke uitspraken. Na de pauze werd er door de aan­we­zigen in de zaal een aan­tal opmerkingen ge­maakt, waar­op het forum rea­geer­de. Zoals de opmerking dat een radio-reporter op zou moeten letten met wat hij kan aanrichten met zijn uitspraken. Dit werd door de forumleden van de hand gewezen. Zij vonden dat ze mochten ver­tel­len wat ze zagen, ook al was dit een impulsieve mening. De schrij­vende pers kan altijd nog over de wedstrijd gaan na­den­ken alvorens iets op papier te zetten.

 

Jaap Bax haalde het pro­gramma "TV 3" aan, dat naar zijn mening (en die van vele anderen) volledig de plank had misgeslagen tijdens de wervingsactie voor scheidsrechters, door beelden te tonen van scheids­­rechters die gemoles­teerd werden. Zulk soort beelden jaagt de scheids­rechter-in-spé de stuipen op het lijf en bedenkt hij (m/v, rEd.) zich nog wel 10x voor­dat hij ooit een wed­strijd gaat fluiten.

 

Helaas werd er aan het eind wat langs elkaar heen ge­praat. Het viel mij een beetje tegen.

 

 

Onderwerp: 

Groepen: