COVS

Keezavond

Open Keezavond op Sportpark de Groet
Scheidsrechtersvereniging Schagen-Den Helder e.o. organiseert vrijdag 15 november weer een leuke avond waarbij we gaan Keezen. 
Deze gezellige avond vind plaats in de kantine bij Con Zelo. De avond wordt niet alleen georganiseerd voor onze leden maar iedereen is van harte welkom om mee te spelen. Er zijn ook weer leuke prijzen te winnen. Met een kleine inleg van €2,- kunt u deelnemen aan deze avond.

Vrijdag 15 november om 20.00 uur gaan we weer aan de gang en u bent van harte welkom in de kantine. De koffie staat klaar.

Opgeven hoeft niet!

The post Keezavond appeared first on Schagen-Den Helder.

Clinic groot succes

Op 15 oktober jongstleden bezocht Erwin Blank in het kader van de week van de scheidsrechter de Scheidsrechtersvereniging Zaanstreek voor een samen met de Scheidsrechtersvereniging Waterland georganiseerde clinic. Deze clinic werd aangeboden in samenwerking met de COVS en de KNVB; het onderwerp was de VAR. Erwin nam zijn publiek mee in het protocol (Engelstalig), “clear and obvious mistakes” (duidelijke en voor iedereen waarneembare fout) en veel meer. Uit het eerste filmpje uit Polen bleek al direct dat de VAR net een mens is: twijfelachtige reden om de scheidsrechter naar de kant te roepen waardoor een penalty werd gegeven en tevens de nodige gele kaarten. Jammer: vergeten te controleren of er in de voorafgaand aanval sprake was van buitenspel….. Bovendien is het niet de bedoeling om de scheidsrechter voor elk twijfelachtig voorval naar de kant te halen. Als de scheidsrechter aangeeft een incident te hebben gezien dan ligt de lat om in te grijpen hoog en die lat ligt sowieso anders voor de UEFA, voor de Eredivisie, voor de FIFA of op toernooien. Ook is er verschil tussen feiten (bijvoorbeeld: keeper wel of niet met één voet op de lijn tijdens strafschop, buitenspel) of overtredingen die aan interpretatie onderhevig zijn (bijvoorbeeld: was de  duw hard genoeg om in te grijpen). Bij de eerste categorie is de waarneming genoeg; bij de tweede komt de duidelijke en waarneembare fout weer naar voren. Tenslotte mag er dan pas worden ingegrepen als de bal uit het spel is. Als dit te lang duurt wordt het spel soms stilgelegd, maar daarvoor moet je uiteraard een geschikt moment afwachten om onbedoelde beïnvloeding van het spel te voorkomen. We zullen dus bij zo’n ingreep geduld moeten hebben! Bovendien is het een extra reden om niet voor elk wissewasje de scheidsrechter naar de kant roepen…….. Erwin hield een boeiend betoog dat het begrip voor de VAR in het publiek heeft verhoogd. Na zo’n 100 minuten vond hij het mooi en vertrok, net als een tevreden publiek, huiswaarts. Erwin bedankt!

Het bericht Clinic groot succes verscheen eerst op Scheidsrechtersvereniging Waterland.

Martin Perez te gast bij de COVS Breda

In een vol clubhuis De Toss werd de week van de scheidsrechter 8 oktober voor de COVS Breda e.o. opgeluisterd met een bezoek van betaald voetbalscheidsrechter Martin Perez. Vooraf aan de clubavond afgesproken dat Martin twee belangrijke aspecten van de arbitrage op deze avond zou behandelen, namelijk de mentale weerbaarheid en de veel in het nieuws zijnde VAR.

Martin hield de aanwezige leden, waaronder enkele heel jonge scheidsrechters voor, dat voor een succesvolle carrière je 40% talent nodig hebt en 60% mentale kracht. De mentale weerbaarheid is gestoeld op vier belangrijke onderdelen:

  • Controle: waar je invloed op kunt hebben
  • Uitdaging: wat wil je bereiken
  • Betrokkenheid: niet laten afleiden door gevoelens of gedachten
  • Vertrouwen: accepteren dat er dingen fout kunnen gaan

Deze vier bouwstenen werden door Martin uitgezet als gespreksonderwerp waarover de aanwezigen na onderling overleg een mening moesten vormen. Hierdoor werd de zaal intensief betrokken bij het onderwerp en ontstond er een levendige discussie, waarbij toch regelmatig verschillen in interpretatie aan het licht kwamen.

Het onderwerp VAR wordt heel verschillend beleefd tussen de oudere en jonge aanwezigen. Waar de ouderen opmerken dat er toch wel erg veel charme van het voetbalspelletje verloren gaat is het de jeugd die de eerlijkheid van de beslissingen hoger inschat.

Martin gaf, ondersteund met beelden, de nodige voorbeelden uit de praktijk met daarin ook de communicatie tussen veld en Zeist om op die manier het werk van de VAR positief te verwoorden.

In de week van de scheidsrechter is het door een goede samenwerking van COVS en KNVB voor COVS groepen mogelijk om een leuke activiteit te organiseren, waarvoor dank.

Aanstellingen SAO Apeldoorn week 42

Hier vind je de aanstellingen van de (assistent-)scheidsrechters van de SAO Apeldoorn voor week 42. Het gaat om de wedstrijden van maandag 14 oktober tot en met zondag 20 oktober.

Maandag 14 oktober

Martijn Kieft 20:00 uur: GVVV – Jong De Graafschap


Zaterdag 19 oktober

Richard Bakker 14:30 uur: SDC Putten 3 – Bennekom 2 Henk van den Beld 12:30 uur: Zeewolde JO19-1 – Unicum JO19-1 Melvin Brink 11:00 uur: Vitesse JO14-1 – Ajax JO14-1 Jordin Brouwer 15:00 uur: Eerbeekse Boys 1 – UNI VV 1 Rick van Bussel 14:30 uur: WAVV 1 – Kesteren 1 Nicholas Henon 14:30 uur: Oranje Blauw 1 – JVC Cuijk 1 Gerard Jansen 14:30 uur: Elspeet 1 – Rouveen SC 1 Wim Jeths 13:30 uur: SML JO15-1 – WSV JO15-1 Martijn Kieft 15:30 uur: GVVV – AFC (4e Official) Jan Langendonk 12:00 uur: Sparta Nijkerk 2 – SDC Putten 2 Rein van Leeuwen 14:30 uur: DSV ’61 1 – Swift ’64 1 René van Leeuwen 14:45 uur: SVZW 1 – SDV Barneveld 1 (ASR) Erik Maat 14:30 uur: VVOP 1 – SKV 1 Jan Hendrik Modderman 14:30 uur: Posthoorn de 1 – Eemnes 1 Gerrit van Munster 15:00 uur: WSV JO17-1 – Victoria JO17-1 Muhamed Osman 11:45 uur: DZC ’68 JO17-1 – v.v. Dieren JO17-1 Philip Ploeg 11:15 uur: SDV Barneveld JO14-1 – Hoogland JO14-1 Mursel Söner 17:00 uur: Sparta Nijkerk VR1 – Blauw Geel’55 VR1 Remon Tulen 14:30 uur: Groningen 1 – SVI 1 Marthijn Witteveen 10:30 uur: csv Apeldoorn JO15-1 – Robur et Velocitas JO15-1

 

Zondag 20 oktober

René Beijen 10:30 uur: DCS 2 – RKZVC 2 Marco Daemen 14:00 uur: Hatert 1 – Nijmegen 1 Boban Dordievski 14:00 uur: Union 1 – WAVV 1 Daniël Groen 14:00 uur: Broekland 1 – DAVO 1 Sander Hachmang 14:00 uur: Colmschate 1 – Helios 1 Bjorn Kuiper 14:00 uur: Orion 1 – De Zweef 1 Bennie Mulder 14:30 uur: Groen Wit’62 1 – Beekbergen 1 G.J. Mulder 11:00 uur: WSV 2 – Twenthe 2 Theo Oosterman 14:00 uur: Sportclub Overdinkel 1 – Juventa ’12 1 Kemal Sener 14:00 uur: Voorst 1 – Hoven De 1  

 

Rick van Bussel leidt zaterdag de wedstrijd WAVV 1 – Kesteren 1.

 

Het bericht Aanstellingen SAO Apeldoorn week 42 verscheen eerst op SAO Apeldoorn.

Week van de scheidsrechter in de Stedendriehoek

Op woensdag 9 oktober organiseerden de scheidsrechtersverenigingen uit de Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer en Zutphen) een gezamenlijke avond in Deventer, waar scheidsrechter Clay Ruperti gastspreker was. Lees hier het verslag van Han Marsman. 

De Rotterdammer Clay Ruperti maakt deel uit van de Masterclass en fluit vooral wedstrijden in de Eerste Divisie. Ook is hij actief als videoscheidsrechter (VAR) en vierde official in de Eredivisie.

Met beelden en verhalen nam hij de ruim 40 aanwezige scheidsrechters mee in zijn loopbaan in het betaald voetbal. Hij spaarde daarbij zichzelf niet. Hij liet niet alleen zien/horen waar hij een goeie beslissing nam of voorstelde, maar ook waar hij de mist inging. Bijvoorbeeld door te dringend advies te geven of te veel te vertrouwen op de stadionklok i.p.v. het eigen horloge.

Op een interactieve wijze werden thema’s als communicatie en samenwerking behandeld. En zoals gebruikelijk de laatste twee jaar, werd ook het VAR-gebeuren belicht. Hij deed dit aan de hand van zijn eigen optredens als VAR.

Ook besteedde hij aandacht aan de invloed van sociale media. “Internet vergeet niets”, dus wees je bewust van wat je op het internet plaatst. Hij liet ook zien hoe, na een foute beslissing van hem,  vervelende en nare reacties volgden op Twitter. Weet dan dat zoiets kan gebeuren en denk na over hoe je daarmee om kunt gaan.;

Zijn lijfspreuk haalde hij bij de Franse denker André Gide weg, die zei: “Blijf jezelf. Ook als men je niet moet om een verkeerde beslissing, dan is het maar zo. Je bent er niet om te ‘pleasen’, maar om jezelf te blijven“. 

Enkele tips uit zijn bijdrage:

  • Doe wat je leuk vindt, pers jezelf niet in een keurslijf dat je niet past.
  • Communiceer met je assistenten of als VAR kort en kernachtig. Geen omhaal van woorden, zakelijke omschrijvingen. Wees duidelijk in je advies.
  • Ben je overtuigd van een fout/misser, durf je dan kwetsbaar op te stellen. Spelers (op het veld de eerst betrokkenen) beseffen dan dat een scheidsrechter ook maar een mens is.

Hij meldde dat vanaf de kwartfinales in de beker geëxperimenteerd zal worden: VAR-beslissingen worden dan in stadions waar een verbinding met de geluidsinstallatie is door de scheidsrechter kort toegelicht.

De uitsmijter van de avond was een terugblik op zijn zoektocht over het internet, op zoek naar leden van de scheidsrechtersverenigingen in de Stedendriehoek. Hij heeft er vele gevonden en deed op een ludieke wijze verslag.  

Han Marsman

 

Peter Stolk (voorzitter DSV) bedankt Clay Ruperti voor zijn inspirerende presentatie. 

Het bericht Week van de scheidsrechter in de Stedendriehoek verscheen eerst op SAO Apeldoorn.

Spelregelvraag van de Week (18 oktober 2019)

Ook op deze vrijdag een nieuwe spelregelvraag van de week. Het antwoord op de vorige vraag had D moeten zijn:  Zie regel 12, pagina 57 midden in. De bal is in het spel, maar de overtreder grijpt wel in in het spel van zijn tegenstander, en daarom wordt het spel onderbroken. Omdat hij geen mogelijkheid had de bal te spelen, wordt dit aangemerkt als onsportief gedrag, waarvoor de gele kaart wordt getoond. Omdat de bal in het spel was en de overtreding buiten het speelveld was, wordt de spelhervatting een directe vrije schop op de zijlijn.

Nieuwsgierig naar alle eerdere vragen + antwoorden teruglezen? Klik hier.

Spelregelvraag van de Week (18 oktober 2019):

De doelverdediger en een tegenstander komen met elkaar in botsing en raken beiden geblesseerd. De scheidsrechter staat voor beiden verzorging toe. Wat moet er vervolgens gebeuren?

A. Beide spelers mogen op het speelveld blijven

B. De aanvaller moet het speelveld verlaten en de doelverdediger mag op het speelveld blijven

C. Alleen degene met een bloedende wond moet het veld na behandeling verlaten; de ander mag op het speelveld blijven

D. Beide spelers moeten na de behandeling het speelveld verlaten.

Laat onderstaand via een reactie weten wat volgens jou het juiste antwoord is!

Sportweekend Ameland 2020: trainen, quiz, klimmen en ontspannen

Wil je 2020 goed beginnen? Heb je zin lekker te trainen op het strand en door de duinen? Is het tijd je spelregelkennis op te frissen? Wil je een keer een echte stoere klimtraining krijgen? Nieuwsgierig wat videofeedback voor je ontwikkeling als scheidsrechter kan doen? En ben je klaar voor de nodige gezelligheid en ontspanning? Ga dan van 10 – 12 januari 2020 mee met Sportweekend Ameland. Schrijf je nu in voor het 22e Sportweekend Ameland!

De organisatie heeft opnieuw een afwisselend en onderhoudend programma samengesteld. Naast de trainingen en spelregels is het dit jaar bijvoorbeeld mogelijk je op te geven voor een professionele klimtraining op De Vleien.  Op zaterdagavond aandacht voor het nut van videofeedback. Ook wordt er een pubquiz gehouden. De meeste KNVB-bijeenkomsten voor bijvoorbeeld het ontwikkeltraject valt dit jaar niet samen met het weekeinde, dus echt iedereen kan nu mee!

We verblijven opnieuw in het knusse en gezellige hotel Ameland in Nes, dat dit weekeinde alleen voor ons geopend is. Deelname kost 185 euro p.p. Dat is voor reis (touringbus, boot en bus), verblijf (twee nachten), fiets, welkomstsandwich,  tweemaal ontbijt en drie warme maaltijden. Degenen die zich voor 10 oktober 2019 hebben ingeschreven, betalen slechts 175 euro.

Ga je ook mee? Twijfel niet en schrijf je nu meteen in!

Klik hier voor het programma van Ameland 2020

Klik hier voor het online inschrijfformulier

Klik hier voor een impressie van het technisch weekeinde in januari 2019.

Ameland, here we come again!

 

 

Spelregelvraag week 42

Spelregelvraag week 42 2019 Wacht even tot de quiz geladen is.
Als de quiz niet laadt, probeer dan de browser nogmaals te laden. Let er op, deze pagina gebruikt javascript. De browser moet javascript ondersteunen. Als de quiz niet laadt, klik hier om opnieuw te proberen. Vraag 1Bij een doelschop, die te zacht wordt genomen, loopt een aanvaller van de tegenpartij te vroeg toe. Een verdediger ziet dit en ontneemt hem de weg naar de bal door een onbesuisde overtreding te maken binnen het strafschopgebied. Wat moet de scheidsrechter beslissen?AA. Hij fluit en laat alleen de doelschop overnemen.BB. Hij fluit, toont de verdediger een gele kaart en laat de doelschop overnemen.CC. Hij fluit, toont de verdediger een rode kaart en laat de doelschop overnemen.DD. Hij fluit, toont de verdediger een gele kaart en kent een strafschop toe.Vraag 1  Het antwoord had B moeten zijn: Toen de overtreding werd gemaakt was de bal nog niet in het spel, omdat deze nog niet rechtstreeks buiten het strafschopgebied was én dient de doelschop derhalve te worden overgenomen. De verdediger maakt wel een onbesuisde overtreding, waarvoor hij een gele kaart getoond krijgt. Er is nog 1 vraag te beantwoorden. Terug Grijze blokken zijn reeds beantwoord. 1 Terug U bent klaar met vragen vraag Uw score is Juist Fout deels juist De quiz is nog niet afgerond. Als u nu deze pagina verlaat, wordt uw score niet bewaard. Correct Answer You Selected Not Attempted Final Score on Quiz Attempted Questions Correct Attempted Questions Wrong Questions Not Attempted Total Questions on Quiz Question Details Results Date Score Tip Time allowed minutes seconds Time used Answer Choice(s) Selected Question Text Alle vragen beantwoordMeer oefenen!Probeer het nog een keer!Dat is niet slecht!Goed gedaan!Perfect!

Aanstellingen DSV 18-10 t/m 23-10

De aanstellingen van de DSV-leden van vrijdag 18 oktobert/m woensdag 23 oktober!

Vrijdag 18 oktober:

Scheidsrechter Wedstrijd Tijdstip Rol Ter Mate, E.C. Go Ahead Eagles JO13-1 – PEC Zwolle JO13-1 18:00 SR Mulder, J.R. DAVO 1 – Almelo FC 7 19:00 SR Van Duren, H WZV/Station Alexsander 1 – VVG’25 1 19:30 SR Cegerek, H UNI ZVV 7 – UNI ZVV 5 20:00 SR Nanninga, S FC Dordrecht – Helmond Sport 20:00 ASR Veldhoen, H ATIK 11 – csv Apeldoorn 11 20:00 SR Van Duren, H Gonemo 1 – Andarinyo 1 20:30 SR Degirmenci, S IFC Zwolle/FTS Transport 7 Logistiscs – FC MARLENE 2 20:30 S AV Borkent, H Holten 2 – Blauw Wit’66 2 21:00 SR Pol, G AZC 3 – SK Turkuaz 6 21:00 SR Philippo, R. ’s Helo 8 – Watergoor 8 21:00 SR Cegerek, H Blauw Wit 1 – ZVV Ede 3 21:00 SR Borkent, H Holten 4 – Exstudiantes Zwolle 5 22:00 SR Philippo, R. ’s Helo 6 – Veensche Boys 2 22:00 SR


Zaterdag 19 oktober:

Scheidsrechter Wedstrijd Tijdstip Rol Berg, A. Oranje Nassau JO15-1 – HHC Hardenberg HO15-1 10:45 SR Pol, G SVO VVZ VR1 – Klarenbeek SC VR1 11:30 SR Van Duren, H Bon Boys JO17-1 – TVC’28 JO17-1 13:00 SR Rouwenhorst, M.J. Go Ahead Eagles JO15-1 – AFC’34 JO15-1 13:00 SR Groothuismink, I WHC – Hierden 14:30 ASR Marsman, H Enter Vooruit 2 – AZSV 2 14:30 SR Nijenhuis, R.J. Valleivogels – Renswoude 14:30 SR Smit, S SVNN – DES 14:30 SR Hulst, M Hatto Heim 3 – SEH 2 15:00 SR De Leest, M.T. Csv Apeldoorn – Dos Kampen 15:00 ASR Schoolderman, E. Pelikaan S – Broekster Boys 15:00 ASR Smeenk, G Tubantia – Achilles’12 15:00 SR Taflan, C DVOV – OVC’85 15:00 SR Fikkert, H.D. Fc Twente – Willem II 19:45 ASR


Zondag 20 oktober:

Scheidsrechter Wedstrijd Tijdstip Rol Scholten, T.F.J. Longa’30 2 – HSC’21 2 10:30 SR Roskam, N.W.R. Excelsior’20 3 – Leonidas 3 11:00 SR Degirmenci, S Vogido – SDC’12 14:00 SR Olijslager, J. ABS – Zwolle SV 14:00 SR Pelgröm, M NEO – WSV 14:00 SR Philippo, E. Go Ahead D. – V en L 14:00 SR Schoolderman, E. TVC’28 – FC Winterswijk 14:00 ASR Smeenk, P Bemmel SC – Stevo 14:00 SR Wesselink, G.W.M. WVV’34 – Reutum 14:00 SR Mulder, J.R. Grol – LSV 14:30 SR


Maandag 21 oktober:

Scheidsrechter Wedstrijd Tijdstip Rol Fikkert, H.D. Heracles Almelo 2 – FC Groningen 2 18:30 ASR Philippo, R. FC Foppen/Fusion Plaza 2 – VSCO’61 2 19:00 SR Van Duren, H SVI 2 – Epe 1 20:00 SR Vos, M. NAC Breda – De Graafschap 20:00 VO Van Duren, H SVI 4 – Marktzicht 1 21:00 SR Borkent, H Futsal Apeldoorn 6 – Kick’88/Montana 1 21:15 SR


Dinsdag 22 oktober:

Scheidsrechter Wedstrijd Tijdstip Rol Mentink, L. De Graafschap 2 – sc Heerenveen 2 14:30 ASR Leushuis, A. Lochem SP – DZC’68 20:00 SR


Woensdag 23 oktober:

Scheidsrechter Wedstrijd Tijdstip Rol Van Duren, H SCD’83 2 – Dalfsen 2 20:00 SR Borkent, H Dalfsen VR1 – HHC Hardenberg VR1 20:00 SR Borkent, H Dalfsen 1 – sc Genemuiden/ van Dijk Heftrucks 4 21:00 SR Van Duren, H SCD’83 1 – STB 2/Rosmalen 21:00 SR

SAO Apeldoorn ontvangt prachtig bedrag van Rabo ClubSupport!

Dankzij Rabo ClubSupport ontvangt de SAO Apeldoorn een prachtig bedrag van 635,24 euro. De SAO Apeldoorn bedankt alle mensen die op de SAO Apeldoorn hebben gestemd!

Op woensdag 16 oktober werd de cheque uitgereikt aan Erelid Henk van de Pijl en Lid van verdienste Arie Visch. Uiteraard is de SAO Apeldoorn erg blij met de welkome bijdrage van de Rabobank.

 

Erelid Henk van de Pijl en Lid van verdienste Arie Visch namen namens de SAO Apeldoorn de cheque in ontvangst.

Het bericht SAO Apeldoorn ontvangt prachtig bedrag van Rabo ClubSupport! verscheen eerst op SAO Apeldoorn.

Scheidsrechter en nog geen lid? Met de COVS ben je een echte teamspeler

De Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken staat de laatste jaren bekend als een actieve en bloeiende vereniging. Actief op het gebied van belangenbehartiging, actief met het organiseren van allerlei activiteiten en actief in het regelen van extra faciliteiten. En daarin zijn we ook aardig succesvol. Denk aan het technisch weekeinde op Ameland, kortingsregelingen bij sponsors, een voordelige en moderne eigen kledinglijn, clubavonden met interessante sprekers, de trainingen, een heuse (gratis) sportmasseur, het gratis project videofeedback en de uitgave van ons eigen cluborgaan De Aftrap.

Ook op bestuurlijk vlak dragen we ons steentje bij en laten we onze mening luid en duidelijk horen! De vereniging kan bouwen op een behoorlijke groep actieve leden. Ze vervullen de bestuursfuncties, nemen plaats in commissies of verrichten zo nu en dan hand- en spandiensten. Ook buiten onze vereniging zijn tal van leden actief als commissielid voor de COVS of KNVB. Centraal bij al die werkzaamheden en activiteiten staat het belang van de scheidsrechter. We komen op voor de belangen van onze leden, bieden faciliteiten en allerlei extraatjes en organiseren trainingen en clubavonden.

Concreet bieden wij onze leden het volgende:

Het lidmaatschap kost slechts 52 euro per jaar (voor leden onder de 22 zelfs nog elf euro minder) en is geheel vrijblijvend. Wil je wel lid worden, maar geen activiteiten bezoeken? Dat kan. Wil je juist wel overal aan meedoen? Dat kan ook, dat bepaal je dus helemaal zelf. Lid worden? Vul dan nu het aanmeldingsformulier in!

Leerlingen in Beilen gaan ‘fluitend’ naar de top.

Beilen / regio – Liefst 23 leerlingen van de Christelijke Scholengemeenschap (CSG) Vincent van Gogh en het Dr. Nassau College (locaties Beilen) zijn woensdag geslaagd voor hun scheidsrechtersdiploma.

Geen schooldag, maar een dag op het voetbalveld in het teken van de voetbalarbitrage. Een prachtig samenwerkingsverband tussen de scheidsrechterscommissies van vv. Beilen en Fit Boys, de clubs uit de gemeente Midden-Drenthe én de twee scholen uit Beilen.

De cursus werd gegeven door docent Edgar Voortman van de scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuidoost-Drenthe (HZOD). In de ochtend kregen de leerlingen in de kantine van Fit Boys en v.v. Beilen instructie over de theoretische aspecten van de voetbalarbitrage. In de middag moesten zij het geleerde toepassen tijdens hun praktijkexamen. Verschillende wedstrijdjes van de jongste voetbaljeugd van Beilen en Fit Boys vonden plaats onder leiding van de 23 cursisten.

‘Iets teruggeven aan de maatschappij’

Robert Beute, docent Lichamelijke Opvoeding van de CSG Vincent van Gogh, is uitermate te spreken over het initiatief. ‘Wij willen de leerlingen de kans geven om zich te kunnen ontwikkelen op een gebied waarin zij veel plezier beleven. Door de cursus te volgen kunnen zij een scheidsrechters-certificaat halen en op een leuke manier iets teruggeven aan de maatschappij door wedstrijden te gaan fluiten. Leerlingen leren daarnaast bepaalde vaardigheden als communiceren, houding, voorbereiden en leidinggeven.’ Sinds 2011 worden de cursussen voor de scholieren al georganiseerd en zijn er dankzij deze opzet inmiddels al ruim 300 scheidsrechters geslaagd.

Certificaat

Aan het eind van de middag ontvingen alle 23 deelnemers hun certificaat. Vanaf nu mogen de enthousiaste arbiters wedstrijden van de jongste jeugd fluiten. Gezien het succes krijgt het project ook volgend jaar zeker weer een vervolg.

De gemeente Midden-Drenthe is 23 enthousiaste voetbalscheidsrechters rijker

Het bericht Leerlingen in Beilen gaan ‘fluitend’ naar de top. verscheen eerst op COVS HZO Drenthe.

Project videofeedback: laat je volgen door de camera

Het is nog steeds mogelijk gratis gebruik te maken van het project videofeedback. Je wordt een wedstrijd lang gevolgd door de camera en krijgt na afloop een linkje naar een afgeschermde omgeving waar je de volledige opname terug kunt kijken. Een mooie manier om, kijkend naar je eigen beelden, je te ontwikkelen als scheidsrechter. Ook in het seizoen 2019-2020!

In het seizoen 2014-2015 is onze vereniging begonnen met de pilot ‘videofeedback’. Inmiddels zijn we de pilotfase voorbij en is vorig jaar ook een eigen camera aangeschaft. De opzet is om scheidsrechters te filmen tijdens hun wedstrijd, om vervolgens de videobeelden zelf terug te kunnen kijken. Dit alles ter begeleiding van de scheidsrechter en niet ter beoordeling.

Je kunt als scheidsrechter de beelden online terugkijken, door in te loggen met een eigen wachtwoord op de website die speciaal hiervoor gebouwd is. De videobeelden staan binnen 3 dagen online en een eventuele nabespreking vindt plaats op eigen initiatief van de SB’er/coach en (assistent-)scheidsrechter. mmer 2 (Juli 2016)

Kortom: Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken blijft haar leden stimuleren en ondersteunen in hun ontwikkeling om nog meer uit hun prachtige hobby te halen. Wil jij graag helpen bij het opnemen van wedstrijden of wil je graag gefilmd worden? Neem dan contact op met Marc van der Haak (marc.vanderhaak@gmail.com).

Let op: alleen leden van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken kunnen gebruik maken van de diensten rondom videofeedback en het vastleggen van GPS-data. De beelden blijven eigendom van onze vereniging en mogen niet zonder overleg en toestemming voor andere doeleinden of bij (openbare) bijeenkomsten worden gebruikt. Dit ook ter bescherming van de privacy van gefilmde scheidsrechters en spelers.

 

Theo Hein uit Erica: ‘Een scheidsrechter is ook maar een mens’

Erica – Theo Hein is 54 jaar en woonachtig op Erica. In het dagelijks leven is hij conciërge op het Emmer Esdal College. Lees meer over Theo in deze Sportief Persoonlijk.

Van welke vereniging ben jij voorzitter?
„COVS HZOD. Dat staat voor de Centrale Organisatie Van Scheidsrechters Hondsrug Zuid Oost Drenthe.”

Waarom juist voorzitter geworden?
„Ik ben op latere leeftijd gaan fluiten. Daarvoor heb ik altijd gevoetbald en ben dus later lid geworden van de scheidsrechtersvereniging Zuid Oost Drenthe. De vereniging zat in een neerwaartse spiraal door vergrijzing en terugloop van het aantal leden. In 2013 was er een fusie met scheidsrechtersvereniging de Hondsrug. Er is toen een compleet nieuw bestuur geformeerd met als doel de vereniging toekomstbestendig te maken binnen drie jaar. Binnen anderhalf jaar hadden wij met elkaar – bestuur, leden en vrijwilligers – de vereniging weer gezond en actief.”

Wat wil jij bereiken samen met de andere bestuursleden?
„Meer aandacht voor de scheidsrechter, want zonder arbiter geen voetbal. Wij willen opkomen voor de belangen van de scheidsrechter en willen werken aan een veilig sportklimaat voor iedereen. Dit doen wij met het voetbalconvenant in de gemeente Emmen. Jonge en beginnende scheidsrechters begeleiden wij graag zodat ze blijven fluiten en niet afhaken na een exces. Helaas is elk exces er nog één teveel. Wij willen graag iedereen op zijn of haar niveau laten fluiten via ons eigen ontwikkelingstraject. Kennis delen door themabijeenkomsten in ons eigen clubhuis De Meerfluit en de conditie op peil houden door de wekelijkse training op dinsdagavond.”

Wat zijn jouw specifieke taken in het bestuur?
„Ik ben voorzitter. Aanspreekpunt binnen de vereniging en contactpersoon voor donateurverenigingen en externe contacten zoals zusterverenigingen, gemeenten, het Drents Verbond, opleidingen en cursussen en die verzorgen en helpen waar nodig.”

Hoe vaak per week ben je op de club te vinden?
„Meestal een tot twee keer per week. In het voetbalseizoen van september tot en met mei is dit vaker. Wij regelen veel via de app en per mail. Korte lijntjes en je bespaart veel reistijd.”

Wat kenmerkt de scheidsrechtersvereniging?
„Een warme sociale vereniging voor iedereen van jong tot oud. Gezelligheid hoort er ook bij door onze maandelijkse kaartavonden, uitstapjes naar voetbalwedstrijden en feestavonden. Een plaats waar scheidsrechters hun ervaringen van het afgelopen weekend vooraf aan de training met elkaar kunnen delen. Een plek waar iedereen zich thuis voelt.”

Wat is jouw historie bij de vereniging?
„In 2010 lid geworden en in 2013 bestuurslid geworden van de scheidsrechtersvereniging Zuid Oost Drenthe.”

In hoeverre staat de scheidsrechtersvereniging er goed op?
„Uitstekend zelfs. Sportief gaat het goed. Wij zien dat onze leden zich positief ontwikkelen in het leiden van de wedstrijden. Afgelopen seizoen zijn er achttien scheidsrechters gepromoveerd op het veld of in de zaal. Financieel zijn wij weer gezond. Verenigingen weten ons te vinden voor toernooien zoals het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi, Midden-Drenthe Cup, Beltona Cup, schoolvoetbaltoernooien en vriendschappelijke wedstrijden van bijvoorbeeld FC Emmen. Wij zijn niet alleen intern bezig, maar ook extern.”

Wie is jouw voorbeeld in de sport voetbal?
„Alle clubscheidsrechters die elke week klaar staan om binnen hun eigen vereniging wedstrijden te leiden. Zij worden vaak vergeten. Zonder hen is er geen voetbal mogelijk.”

Gloriemoment als scheidsrechter?
„Als na afloop van de wedstrijd iedereen tevreden van het veld stapt.”

Dieptepunt?
„Excessen op het veld en in de zaal. Dit moet een halt worden toegeroepen. Handen af van de scheidsrechter. Elk weekend gebeuren er dingen die niet door de beugel kunnen. Totaal onacceptabel.”

Wat wil je verder nog bereiken met de scheidsrechtersvereniging?
„Wij willen graag onze kennis en ervaringen delen met anderen. Mensen enthousiast maken voor het vak scheidsrechter. Je leert er zoveel van. Managen van een wedstrijd, omgaan met weerstand, mentaal sterker worden en je komt in beweging. Clubscheidsrechters worden steeds belangrijker omdat het aandeel KNVB-scheidsrechters snel achteruit gaat door de vergrijzing. Het ledenaantal en het aantal donateurverenigingen mag wel groeien.”

Als ik alleen de baas van mijn vereniging zou zijn, dan:
„Stop ik per direct. Een vereniging ben je samen.”

Een relatie?
„Al 33 jaar met Marion en wij hebben twee kinderen.”

Hoe breng je graag jouw vrije tijd door?
„In mijn vrije tijd en wanneer ik niet met de scheidsrechters bezig ben, mag ik graag op mijn racefiets een rondje maken door het Bargerveen en omgeving. Ook kijk ik graag voetbal bij FC Emmen en op tv. In de tuin ben ik ook vaak te vinden.”

Wat ik vroeger wilde worden, is:
„Profvoetballer, maar helaas had ik onvoldoende talent.”

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is:
„Elke dag is een hoogtepunt. Pluk de dag.”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de Emmer Courant?
„De maatschappij verandert en dat zie je terug op de velden. Beslissingen door de scheidsrechter worden maar moeilijk geaccepteerd. Iedereen heeft een mening en denkt te moeten reageren. Direct bij of tijdens de wedstrijd of later via verslagen en social media. Het zou een stuk leuker worden als je iemand in zijn of haar waarde laat. Een scheidsrechter is ook maar een mens. Wij scheidsrechters maken ook fouten en voetballers schieten de bal ook over voor een leeg doel. Respecteer elkaar en dan wordt deze mooie sport een stuk leuker.”

Meedoen

Ook meedoen? Stuur een verzoek naar: emmercourant@ndcmediagroep.nl.

Het bericht Theo Hein uit Erica: ‘Een scheidsrechter is ook maar een mens’ verscheen eerst op COVS HZO Drenthe.

Busreis FC Twente – FC Emmen met de COVS HZO Drenthe

Beste leden en donateurs,
De COVS HZO Drenthe heeft een dertigtal kaarten weten te bemachtigen voor FC Twente – FC Emmen volgende week vrijdag 25 oktober om 20:00 uur in de Grolsch Veste.We gaan hier met de bus naar toe en zullen om 17:30 vertrekken bij ons clubhuis in Emmen. Het is ook mogelijk om rond 18:00 uur op te stappen bij carpoolplaats Coevorden.

De kosten voor deze busreis zijn 30 euro per persoon en wij verzoeken jullie om deze contant af te rekenen vlak voor vertrek in de bus. Introducees zijn van harte welkom.

Aanmelden kan bij Jeffrey Lubberts per mail: jeffrey_l88@hotmail.com of via de app op 06-20504588. VOL = VOL

Het bericht Busreis FC Twente – FC Emmen met de COVS HZO Drenthe verscheen eerst op COVS HZO Drenthe.

Mega Piraten Festijn 2019

Beste SDO leden / Beste Piraten,

In de maand december vindt het Mega Piraten Festijn weer plaats. Door velen verzoekjes vanuit de club gaan we dit jaar weer proberen om met een volle bus richting Arnhem te gaan.
De afgelopen jaren was dit uitje namelijk een groot succes waar nog steeds lang over nagepraat word.

Dit jaar word het festijn gehouden op zaterdag 7 december 2019, in het Gelredome te Arnhem. We willen het een weer onvergetelijk SDO uitje van maken!

Denkt u, dit lijkt mij wel wat, meld u zich dan aan via TC@Covsdoetinchem.nl . Aanmelden kan tot uiterlijk 28 november. Tot dan!

Met vriendelijke groet,

Jesper Sanders. Lid technische commissie

Aanstellingen RSV'ers 18-20 Oktober

Notificatie sturen: De lijst met aanstellingen van RSV'ers voor komend weekend (18-20 Oktober) is weer gemaakt! De lijst wordt steeds langer en het is mooi om te zien waar onze leden allemaal actief zijn!   Zo mag Tim van den Eshof zaterdag een leuke derby fluiten in de jeugd, namelijk Westlandia O19 - Velo O19. Maar ook de derby in de krimpernerwaard, Spirit - DCV, staat onder leiding van een RSV'er en wel Jan van Gurp. En ondanks de vele neerslag de laatste weken, houdt Nils van Kampen het zondag in ieder geval droog; hij is aangesteld als AVAR bij PEC Zwolle - ADO Den Haag.   Voor de complete lijst, zie de link in dit bericht. Iedereen veel plezier en succes komend weekend!   Heb je n.a.v. deze lijst vragen en/of opmerkingen? Mail dan naar aanstellingen@rsvnet.nl     Onderwerp: Groepen: Leden

Jubilaris John Kocken (74) benoemd tot erelid COVS de Langstraat

Waalwijk -- 15 oktober 2019, Tijdens de jaarvergadering van COVS de Langstraat op dinsdag 15 oktober 2019 is Johannes Antonius Maria (John) Kocken (74) uit Waalwijk gehuldigd voor zijn 50 jarig lidmaatschap van de COVS. Direct daarna is hij door de vereniging benoemd tot erelid. John is in 1968 begonnen met fluiten bij het zomeravondvoetbal omdat het voetballen niet meer ging vanwege een blessure. Een klein jaar later heeft hij in Tilburg de scheidsrechtersopleiding gevolgd. Het examen bestond uit een spelregeltoets en het fluiten van een wedstrijd. Uiteindelijk heeft de voormalige schoenmaker uit Waalwijk gefloten tot op het hoogste niveau in het amateurvoetbal.

 

Voordat John scheidsrechter werd heeft hij altijd gevoetbald bij Baardwijk, als zogenaamde stopperspil in het eerste elftal. Als voetballer had hij een goede relatie met de scheidsrechter. Hij is 1 keer met rood van het veld gestuurd toen hij in de A1 speelde tegen RWB.  John was een goede voetballer, maar niet de vlugste.  Dat was ook niet nodig als stopperspil. Wel had hij een hard schot in de benen.

 

De eerste wedstrijd die John floot was Berkdijk 4 tegen FC Drunen 1. Vervolgens promoveerde John ieder jaar in rap tempo naar het hoogste niveau op amateurbasis;  de hoofdklasse. Daar heeft John tot zijn 50e jaar gefloten. Toen hanteerde de KNVB nog een leeftijdsgrens voor de hoogste groep. Hij vond dat niet leuk, maar zo waren toen eenmaal de regels. John heeft daarna nog een paar jaar gefloten op zaterdag, waarna hij in 2003 definitief stopte met fluiten. De fysieke gesteldheid van het lichaam liet het niet meer toe om voldoende te kunnen presteren.

 

John ziet de COVS hoofdzakelijk als een leuke vereniging met gezellige mensen.  De contacten zijn altijd waardevol geweest en nog steeds.  Hij kwam altijd trainen, vooral om het amicale karakter van de vereniging.  Niet te streng. Bij de Langstraat draait het vooral om gezelligheid. Dat was vroeger zo en nu nog steeds. Vrij snel nadat John lid werd van COVS de Langstraat heeft hij in september 1976 zitting genomen in het bestuur.  Drie jaar later nam hij de voorzittershamer over van Jan van Kessel.  

 

Eenmaal gestopt met fluiten is John actief geweest als rapporteur.  Een goede rapporteur heeft inzicht en hij moet zelf gefloten hebben.  Hij moet bovendien weten hoe het spelletje gespeeld wordt.  Als rapporteur moet je normaal gesproken letten op het volgen van de wedstrijd. Als scheidsrechter had John daar best vaak moeite mee. Hij was echter wel altijd ter plaatse als er opgetreden moest worden tijdens de wedstrijd. En laat het  daar nu net om gaan.

 

Een voorbeeld als scheidsrechter had John niet echt, maar Lau van Ravens was in zijn tijd één van de beste.  Als je naar de huidige lichting kijkt, dan lopen er in het buitenland betere scheidsrechters rond dan in Nederland.  De Spanjaard Lahoz bijvoorbeeld. Die loopt zo ontspannen te fluiten met een enorm grote persoonlijkheid. Hij laat voetballen daar waar nodig is en dat spreekt John aan. Als John de Spanjaard ziet fluiten dan weet hij dat hij zich geen zorgen hoeft te maken om de kwaliteit van de arbitrage.

 

Het ergste wat John als scheidsrechter heeft meegemaakt is tijdens de wedstrijd Avanti tegen Schijndel . Supporters waren met grind aan het gooien. Bij SC Gastel heeft hij een keer een speler met rood van het veld moeten sturen. Diezelfde speler kwam hij  later bij RKDVC in een lager elftal weer tegen. De betreffende speler zei hem toen dat hij volkomen terecht gehandeld had met de rode kaart. Dat is toch een leuke bevestiging dat je het als scheidsrechter goed doet.

 

Onder zijn tijd als voorzitter zat COVS de Langstraat bij Baardwijk. Toen Hans ten Hoove voorzitter werd,  is de vereniging verhuisd naar de huidige locatie aan de Eikendonklaan. De onafhankelijkheid was de voornaamste reden. Als een voetbalscheidsrechter de locatie deelt met voetbalvereniging dan kan dat discussies opleveren die je beter kunt vermijden.

 

Vroeger en nu
Als het gaat om het fluiten is er niets veranderd. Het acceptatieniveau lag vroeger wel veel hoger. Als ik nu naar een wedstrijd van Baardwijk ga, dan weet ik van tevoren al wie er een kaart krijgt. Het zijn altijd dezelfde personen en die veranderen ook niet.  Daar kan niemand iets aan doen. Voetbal kan iets leren van de rugbysport. Daar kunnen de spelers  incasseren en uitdelen tegelijk. Elke beslissing wordt geaccepteerd. Dat zit in de aard en cultuur van het rugby. Als het gaat om duurloop kan voetbal veel leren van atletiek. De VAR bij hockey vind ik een goede ontwikkeling, terwijl bij voetbal dat helaas begint door te slaan, maar wellicht heeft dat te maken met het feit dat de VAR in de voetbalsport nog in de kinderschoenen staat.

 

Spelregels
Spelregeltechnisch ben ik nooit heel goed in geweest, maar  wat mij niet aanstaat is dat buitenspel zo laat wordt afgestraft. Die regel moet gewoon weer simpeler worden net als vroeger, toen verliep een wedstrijd een stuk soepeler. Afschaffen van de buitenspelregel is voor  John onbespreekbaar. De regel hoort gewoon bij het voetbal.  De ontwikkeling van de overige spelregels vindt John wel goed. Er hoeft wat dat betreft geen verandering optreden in de spelregels. Gewoon lekker door gaan op de huidige manier, maar dan wel zonder VAR!

 

John heeft 1 keer om het landskampioenschap bij de amateurs mogen fluiten. Dat was de wedstrijd DOS Kampen tegen de Treffers. Speciaal voor die wedstrijd heeft hij een snipperdag op moeten nemen en dat was  de moeite waard.  

 

Zingen is de andere hobby van John. Het hangt van de situatie af. Hij is op 16-jarige leeftijd met zingen begonnen in een schoolband. Het liefst zingt John Nederlandstalige countryliedjes. Als er vroeger gezongen werd in het Engels, wisten ze zelf niet eens wat ze zongen.  Niemand kon en verstond Engels, maar er zaten wel 400 personen in het gemeenschapshuis te luisteren. De band van John was een mooie verbastering van Buddy Holly, namelijk Johnny en de Crickets; bekend in binnen en buitenland stond er op de aanplakbiljetten.

 

Geen spijt
John heeft allerminst spijt van het fluiten. Hij zou er zo weer aan beginnen.  Hij trainde vroeger twee keer in de week.  Wat betreft de activiteiten van COVS de Langstraat is er niet veel veranderd. Vroeger werd er wel eens een dropping georganiseerd, maar dat hoeft voor John niet meer. Elk jaar een dagje Jeu de Boulen zien John en Ricky wel zitten. De slotdag van afgelopen zomer is wat hen betreft voor herhaling vatbaar.

Pagina's