COVS

Interview met Mark Kuil

Afgelopen zaterdag (14 oktober) floot scheidsrechter Mark Kuil, lid van onze vereniging, de wedstrijd Moerkapelle tegen NSV’46. Willy Klomp sprak na afloop met Mark over de wedstrijd en over de Week van de Scheidsrechter (7 t/m 15 oktober 2017). Klik hieronder om het interview te beluisteren.

Debuut van Stefan de Groot in het betaald voetbal als ASR

Het bestuur is trots op eerste wedstrijd van Stefan de Groot in het betaald voetbal.

Vanavond als Assistent-Scheidsrechter bij Jong AZ - FC Emmen.

 

Met Stefan zijn er dit weekeind 4 leden van COVS Leiden actief in het bestaald voetbal.

Een leuk artikel op  sleutelstad.nl

Krabbendijke wint voor derde maal Ko de Winter Fairplaybokaal

Maandagavond 16 oktober hebben we de jaarlijkse uitreiking van de Ko de Winter Fair Play Wisselbeker georganiseerd in “Klein Stelle” te Wemeldinge. Onze gast deze avond was betaald voetbalscheidsrechter Ed Janssen. Hij nam voor de pauze het woord, ondersteund door veel beelden van onder meer zichzelf in lastige situaties waar soms de videoscheidsrechter een handje hielp.

lees verder

Spelregelvraag van de week (20 oktober 2017)

Tijd voor een nieuwe spelregelvraag van de week. Het antwoord op de vraag van vorige week had C moeten zijn:  zie regel 12, pagina 51 van de spelregels bovenaan. Een speler, verwijderde speler, wisselspeler of gewisselde speler die het speelveld betreedt zonder de vereiste toestemming van de scheidsrechter en ingrijpt in het spel of in het spel van de tegenstander en daarmee de tegenstander een doelpunt ontneemt of een duidelijke scoringskans, maakt zich schuldig aan een overtreding die met een veldverwijdering moet worden bestraft. De spelhervatting is dan een strafschop( zie 1e zin  blz.51).

Wil je alle eerdere wekelijkse spelregelvragen (en de antwoorden) teruglezen? Klik dan hier.

Spelregelvraag van de week (20 oktober 2017):

Een aanvaller krijgt de bal toegespeeld en verliest per ongeluk in een duel met een tegenstander zijn schoen. Hij behoudt de bal en speelt ook verder. Vervolgens scoort hij na een lange rush door de bal , met nog maar 1 schoen aan, de doelverdediger te passeren. De scheidsrechter kent het doelpunt toe. Is dat correct?

A. Neen, want volgens de regels moet je onmiddellijk daarna scoren of de bal spelen en nu zat er nog behoorlijk wat tijd tussen.

B. Ja, want een speler die zijn schoen(en) per ongeluk verliest moet dit zo spoedig mogelijk herstellen en niet later dan de eerstvolgende keer dat de bal uit het spel is.

C. Neen, wat de scheidsrechter had het spel moeten onderbreken en de speler moeten manen om zijn uitrusting in orde te gaan maken.

D. Dat mag alleen als hij per ongeluk zijn scheenbeschermer verliest.

Wat is het juiste antwoord? Laat het met een reactie op dit bericht weten!

HZOD en Carmel College zetten arbitrage in de steigers.

Emmen - In de ‘Week van de Scheidsrechter’ verzorgde scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuid Oost Drenthe (HZOD) bij het Carmel College in Emmen een interactieve bijeenkomst over voetbalarbitrage. Meer dan honderd leerlingen en ouders waren in de kantine van de school aanwezig.
 

Huis van de arbitrage

Docent Edgar Voortman van de HZOD nam de aanwezigen mee langs het ‘huis van de arbitrage.’ ‘De basis voor iedere scheidsrechter vormen de spelregels en conditie. Daarbij maakt het niet uit in welke veld- en zaalsport een arbiter actief bent. Wil je als scheidsrechter doorgroeien naar een hoger niveau dan zijn ook andere specifieke vaardigheden van belang. Deze zijn vooral gericht op leiderschapskwaliteiten.’

‘Als arbiter moet je goed kijken en waarnemen en een goede positie kiezen. De scheidsrechter krijgt ook onherroepelijk te maken met ouders en coaches die zich ongevraagd met het spel bemoeien. Een uitdagende klus om dit in goede banen te leiden. Niet alleen fysiek, maar ook in mentaal opzicht moet je dus stevig in je schoenen staan. Wederzijdse acceptie is heel belangrijk en ook hoe je als leidsman je beslissingen verkoopt.’ Voortman benadrukte in zijn betoog dat een goede scheidsrechter over een goede persoonlijkheid moet beschikken. ‘Je moet nooit twijfelen aan je eigen kunnen, maar zelfverzekerdheid uitstralen. Ook vooral tussen de partijen staan, maar als het moet er ook boven kunnen staan’, aldus Voortman.

Carmel College geeft ruimte aan talent

Het Carmel College is de Topsport Talenten School in de provincie Drenthe. De school schenkt veel aandacht aan vaardigheden, die belangrijk zijn voor een loopbaan in de sportwereld en in de maatschappij. Dat houdt in de leerlingen die op hoog niveau sporten, speciale faciliteiten en begeleiding krijgen. Leerlingen die deel uit maken van de zogeheten ‘sportklassen’, krijgen maar liefst zes uur sport in de week.

Belang van goed en veilig sportklimaat

De HZOD benadrukte tijdens de lezing het belang van een competente scheidsrechter in een sociaal veilige sportomgeving. Daarin is opleiding en begeleiding van cruciale betekenis. Het heeft veel raakvlakken met een school.

De interactieve bijeenkomst bij het Carmel College in Emmen bleek waardevol en is voor herhaling vatbaar. ‘We willen leerlingen en ouders meer en meer betrekken bij de facetten van de arbitrage. Want een gericht beleid draagt bij aan een veiliger en sociale omgeving voor de sporters. Niet alleen scheidsrechters zorgen voor een goed klimaat, maar dat doen we als sporters en ouders gezamenlijk. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid’, zegt een woordvoerder van de HZOD.

Kwaliteit van de arbitrage en van het clubkader draagt volgens hem bij aan het plezierig kunnen sporten, en zorgt ervoor dat iedere sporter zich kan ontwikkelen op zijn eigen niveau. ‘Dat aspect willen we zo breed mogelijk uitdragen en het is  prachtig dat het Carmel College in Emmen onze uitgangspunten van harte onderschrijft’, aldus de woordvoerder van de HZOD..

Groepen: LedenVriendenPersZichtbaarheid: Openbaar

Een halve eeuw actief in de scheidsrechterswereld

Tijdens de jaarvergadering van COVS de Langstraat op dinsdag 17 oktober 2017 is John van Rekum (66) uit Sprang Capelle gehuldigd voor zijn 50-jarig lidmaatschap bij de COVS. Een snelle berekening leert ons dat hij dus op 17-jarige leeftijd lid is geworden. Hij wilde graag fluiten, maar dat mocht nog niet, want de minimumleeftijd destijds was destijds nog 18 jaar. Uiteindelijk heeft John het niet alleen als scheidsrechter tot de absolute top geschopt, ook als rapporteur behoort de voormalig inwoner van Tiel tot de elite bij de amateurs.

Door Yoerak van Voorst

Na een bromfietsongeluk in 1967 kreeg John van Rekum (66) van de huisarts te horen dat hij niet meer mocht voetballen. Bij Waalkanters, waar John voetbalde, werd hem verteld dat hij scheidsrechter moest worden. Hij is de cursus gaan volgen, maar op de tweede avond kreeg hij te horen dat hij te jong was. Een jaar later heeft hij de draad weer opgepakt en heeft in 1969 de cursus alsnog afgerond. In het overbruggingsjaar is John gaan vlaggen bij het eerste van Waalkanters. Het probleem was dat hij de spelregels nog niet kende. De afspraak was dan ook dat als de laatste man z’n hand omhoog stak, hij de vlag omhoog zou steken. Maar als een inworp een twijfelgeval zou zijn nabij de middenlijn, dan moest John de bal altijd tegen geven. Dan kreeg de scheidsrechter de indruk dat je eerlijk was.

 

Eerste wedstrijd
Nadat John de cursus had gevolgd bij de heer Verweij uit Nijmegen begon hij aan zijn eerste wedstrijd Rijswijk 2 tegen SCZ 3. Hij kreeg gelijk een goede eerste klas schoppartij voor de kiezen. Ondanks dat het er had aan toe ging heeft John niemand weg hoeven te sturen of een waarschuwing hoeven te geven. Hij vond het allemaal wel best.

 

Hoogtepunt
De Brabants jeugdkampioenschappen waren erg leuk om mee te maken. John kreeg ineens te maken met clubs als NAC en PSV. In 1972 floot John een beslissingswedstrijd toen zijn enkelbanden tijdens de wedstrijd afscheurden. Hij kreeg het adviesd om te staken, maar hij ging gewoon door. Deze wedstrijd pakken ze hem niet meer af. Een goede scheidsrechter moet volgens John de spelregels kennen, een goede conditie en overwicht hebben in de wedstrijd. Je moet de baas zijn en niet met jezelf laten spotten. De conditietest voor scheidsrechters in het amateurvoetbal moet terugkeren, aldus de Sprang Capellenaar. Conditie is een te belangrijk aspect om dat te negeren. De coopertest is een betere graadmeter dan de shuttlerun test. Maar het kan erger. De Fifatest is te zwaar. Als je naar betaald voetbalscheidsrechters kijkt, dan zie ze veel wandelen. De Fifatest zou voor scheidsrechters die lagere elftallen fluiten wel weer van pas komen, want daar maakt de scheidsrechter juist veel meters.

 

COVS
Na het bromfietsongeluk in 1967 is John gelijk lid geworden van COVS de Betuwe. Elke maand werden er jeugdspelregelwedstrijden georganiseerd bij Waalkanters. Dat stelde eigenlijk niet zoveel voor. Er werden vragen gesteld als hoe hoog de hoekvlaggenstok moet zijn of wat zijn de afmetingen van het doel? Stompzinnige feitjes die je gewoon moet weten. Wat dat betreft is er niet veel veranderd. Tegenwoordig wordt de vraag gesteld of de aanvoerder bij de toss aanwezig moet zijn. Samen met Cees Bakker en wijlen Mathieu Jeukens heeft John vroeger vragenlijsten samengesteld. Ze stuurden elkaar de vragen toe en keken die van elkaar na. Tegenwoordig worden de vragen gemaakt door CITO. Het probleem is dat de vragen gemaakt worden door mensen die geen verstand hebben van voetbal. Landelijk worden de vragen gelukkig wel samengesteld door de KNVB Academie.

Als lid van het spelregelteam is John nooit verder gekomen dan het districtskampioenschap in Oost. Hij zat in een team met Aad Jansen, Rinus Schreuder en Jan Hobé. De spelregelwedstrijden werden als een feest beschouwd. De vragen waren eerlijker dan heden ten dage, want iedereen kreeg dezelfde vraag voorgeschoteld. Iedere COVS vereniging moest een jurylid leveren. Dat werd vaak degene die het minst verstand had van de spelregels. In 1982 is John in het bestuur van COVS de Betuwe gekomen tijdens het 40 jarig jubileum van de vereniging. Hij heeft drie jaar in het bestuur gezeten, waarvan het laatste jaar als voorzitter.

 

Rapporteur
John is rapporteur geworden omdat hij moest stoppen met fluiten vanwege een blessure. Als rapporteur wil hij de scheidsrechter beter maken met behulp van tips en aanwijzingen. Contact tussen scheidsrechter en rapporteur is niet altijd goed. De adrenaline bij de scheidsrechter kan nog te hoog zijn voor een vruchtbaar gesprek.

 

Luinge
Vorig seizoen heeft hij Roelof Luinge moeten rapporteren bij Roda Boys. Roelof kent John vanuit het verleden. Toen John op het sportpark arriveerde, stond Roelof al te roepen: “Ik zal je 1 ding vertellen, met die fluitsignalen daar pak je mij niet meer op”. John had hem een jaar eerder bij een topklasse wedstrijd gewezen op het te veel en onnodig fluiten. 

 

Talent 
Momenteel zijn dat Edgar Bijl en Freek van Herk. 


Er is twee keer een rapport van John geseponeerd, maar het merendeel blijft gehandhaafd omdat het goede rapporten zijn. Beide keren dat een rapport van John geseponeerd is geweest kon hij zich daarin niet vinden, desondanks heeft John het naast zich neer kunnen leggen. Er zijn scheidsrechters die bijna elk rapporten aanvechten. Zo ook bij een scheidsrechter bij Olympia in Dongen. John zou de wedstrijd vanuit de kantine gevolgd hebben omdat het slecht weer was. 


John vindt het heerlijk om als rapporteur een wedstrijd te bezoeken. Als een scheidsrechter niet goed fluit en een supporter langs de lijn ziet hem schrijven, komt weldra de opmerking of hij niet een andere scheidsrechter had kunnen sturen. John vindt het wel lastig als hij de scheidsrechter persoonlijk kent. Hoe dichter je bij de scheidsrechter staat, hoe moeilijker het is om kritische te zijn.

Toen Leo van Beurden stopte kreeg John de indruk dat het ook hem werd aangerekend. Twee keer heeft hij Leo gerapporteerd en beide keren kwam er een slecht rapport uit. Leo kon en wilde maar niet inzien dat hij een dagje ouder aan het worden was en dat hij het niveau niet meer aan kon. Met Peter Govers heeft John ook een aanvaring gehad. Peter kon het conditioneel niet meer aan. En daar hoefde hij zich niet voor te schamen als je inmiddels 60 bent.


Nederlandse arbitrage

Tegenwoordig gaat het alleen maar over het managen van de wedstrijd. John heeft het idee dat de KNVB de scheidsrechters teveel naar 1 hand wil zetten. Er worden als het ware robotjes van gemaakt. Een eenheidsworst werkt niet. De persoonlijke eigenschappen van de scheidsrechter worden een zeldzaamheid. Luinge en Bossen zijn scheidsrechters die dat bijvoorbeeld wel hebben.


Wat zou je graag willen veranderen in de spelregels?

Buitenspel afschaffen. Dat geeft de meeste problemen.


Er is meer in het leven dan voetbal?

Ja, John heeft geen abonnement op Fox. Hij kijkt ook graag naar Baantjer of films. Bovendien zijn er meer mensen in huis.


Als voetbal niet zou bestaan…

dan had John wel wat anders gedaan. In zijn jeugd heeft hij toneel gespeeld. Hij kreeg ooit een rol aangeboden voor de film Marieke van Nimweghen. Ze vroegen figuranten. Hij is toen naar Buren gegaan om zich aan te melden als figurant. Een week later kreeg hij te horen dat hij 1 van de 4 bijrollen had gekregen, maar die werden opgenomen in Utrecht en Amsterdam en daar kon hij niet komen omdat hij geen auto had. John heeft bedankt voor die rol. Achteraf was dat natuurlijk wel jammer.


Stelling: Vroeger was het voetbal veel leuker
Ja. In de jaren 70 was het niveau veel hoger. Ook toen werd in het amateurvoetbal al veel betaald. John kan zich herinneren dat hij als voetballer van het vierde elftal van TEC erop geattendeerd werd om zogenaamde envelopjes af te halen. Dat begreep hij eerst niet. Ze legden hem toen even haarfijn uit dat het om onkostenvergoeding ging voor het vervoer.


John is eventjes met fluiten gestopt toen hij verkering kreeg met een meisje uit Nijmegen. Zijn vader was net overleden en met z’n moeder boterde het niet. De verloving was aanstaande, de ringen waren besteld en opgehaald. Een week later verbrak ze de relatie omdat zij het niet eens was dat John zich had opgegeven voor een datingshow van Ted de Braak op de televisie. Dat was vlak voordat John en Jenny elkaar hebben leren kennen in de Ster in Nieuwkuijk.


Boodschap voor de jonge scheidsrechter
Houd plezier in het fluiten en haal er zoveel mogelijk uit. Steek het hoofd niet boven het maaiveld uit en laat je niet gek maken.

Toon Fitters benoemd tot Clubman van het jaar 2017

Waalwijk, 20171017 -- Volgens traditie wordt sinds 1986 op de Jaarlijkse Algemene Vergadering de Clubman van het jaar bij COVS De Langstraat bekend gemaakt. Het bestuur draagt sindsdien elk jaar een lid voor die zich in bijzonder mate verdienstelijk heeft gemaakt voor de vereniging. Ook dit jaar is het bestuur erin geslaagd om een kandidaat te vinden die in aanmerking komt voor de prestigieuze titel. Het is de voorzitter een genoegen om bekend te maken dat Toon Fitters is benoemd tot clubman van het jaar in 2017.

 

Toon is een bijzonder actief lid van COVS de Langstraat. Hij is altijd aanwezig op de trainingen op het veld en in de zomertijd in de bossen. Toon is lid van COVS de Langstraat sinds 1 april 1978 en is 68 jaar. Hij heeft een geweldige conditie opgebouwd en als ze hem vragen om te fluiten dan kan hij geen nee zeggen.

 

Zowel door de week als op zaterdag en zondag is hij actief als scheidsrechter. Af en toe wordt hij nog gevraagd om zijn oude beroep als vrachtwagen chauffeur voor enkele dagen op te pakken en aangezien hij over alle vereiste papieren beschikt, bezorgt hij vrachten als oproepkracht. Hij is al jaren gepensioneerd maar is zelden thuis.

 

Enige jaren geleden is hij gevraagd om lid te worden van de kantine commissie om na de trainingen achter de bar te werken voor de verzorging van de leden. Dat doet hij met veel inzet. Tevens is hij recentelijk lid geworden van de Evenementen Commissie. Het regelen van diverse zaken binnen de vereniging doet hij gevraagd en ongevraagd en hij ontbreekt bijna nooit op de kaartavonden als fanatiek kaarter.

 

Onlangs heeft Toon zelfs een cursus masseren gevolgd en zo af toe neemt hij een geblesseerd lid onder handen. ( het is niet bekend of het “slachtoffer” hier baat bij heeft want na de behandeling kan de pijn toenemen doordat Toon nogal wat kracht uitoefent bij de intensieve massage). Hij is ook betrokken bij het reanimeren, waarvan hij ook een diploma heeft, en hij volgt jaarlijks de herhalingscursus.

 

Elk jaar assisteert hij Sinterklaas als Hoofdpiet en zorgt hij voor snoepgoed en zakjes met fruit en bloemen voor de vrouwen. Dat doet hij belangeloos. Tijdens het Cees Rekkerstoernooi zorgt hij ook voor mooie planten voor Riet Rekkers en familie.

 

In het seizoen 2008-2009 is hij al eens benoemd tot Clubman van het jaar. Desondanks heeft het bestuur het besluit genomen om hem nogmaals te benoemen tot Clubman van het jaar.

Drie jubilarissen onderscheiden op jaarvergadering De Langstraat

Waalwijk, 20171017 -- Tijdens de 69e Jaarlijkse Algemene Vergadering van COVS De Langstraat op dinsdag 17 oktober 2017 zijn drie leden in het zonnetje gezet vanwege hun jubileum. John van Rekum uit Sprang Capelle viert zijn 50-jarig lidmaatschap bij de COVS, Piet van Geenen is al 40 jaar lid van de scheidsrechtervereniging in de Langstraat en Gerrit Kolsloot is gehuldigd vanwege zijn 25-jarig lidmaatschap.


John van Rekum
John is geboren op 4 april 1951 in Tiel waar hij ook is opgegroeid. Hij heeft gewoond in Tiel en later in Varik. Hij heeft gevoetbald bij de v.v. Waalkanters en bij v.v. TEC. Hij is door bestuurders van de Betuwe in aanraking gekomen met de arbitrage en wist toen nog niets van de spelregels af. Maar al gauw werd hem gevraagd om te assisteren bij wedstrijden. Aangezien hij dus nog niet erg thuis was in het spelregelgebeuren zei de scheidsrechter van dienst tegen hem, als ik mijn arm opsteek dan moet jij vlaggen. Langs de lijn kreeg hij steeds de vraag waarom hij zijn vlag opstak bij een bepaalde situatie en John gaf als antwoord dat hij moest vlaggen als de scheidsrechter zijn arm opstak. Dat was zo afgesproken! Nadien is hij gaan fluiten op 16 jarige leeftijd maar moest voor het competitie werk nog even wachten want hij was nog te jong.

 

John is lid geworden van de COVS op 1 oktober 1967. Hij meldde zich toen aan bij COVS groep De Betuwe (inmiddels opgehouden te bestaan) Bij deze groep zat hij ook een aantal jaren in het bestuur.


In 1969 is hij, na het volgen van cursus voor de KNVB gaan fluiten. In 1970 scheurde hij zijn enkelbanden af en kon noodgedwongen voorlopig niet fluiten. Nadat hij hiervan hersteld was heeft John nog tot 1984 gefloten en is toen gestopt.

Bij de Betuwe zat John ook in de Evenementen Commissie en in de Jubileum Commissie. Tijdens één jubileum organiseerde De Betuwe ook het landelijk veldvoetbaltoernooi. (Enkele van onze leden zullen dit nog wel weten. red.). Na dit toernooi werd een verloting gehouden met als hoofdprijs een Varken! Het varken was lijfelijk aanwezig, want het liep gewoon los door de kantine. Het verhaal gaat dat de winnares het varken niet wilde hebben en dat zij het beest verkocht heeft voor vijftig gulden. Van 1979 tot 1988 heeft John in de Evenementen commissie van de Betuwe gezeten. Op 1 oktober 1967 werd John ook “half lid” van de Langstraat omdat hij ook lid van de Betuwe bleef.

 

Na zijn actieve scheidsrechters periode heeft hij de rapporteurs cursus gevolgd en is op zowel zaterdag als zondag gaan rapporteren tot in de hoogste groepen van het amateurvoetbal (van 1987) af en dat doet hij nog steeds. Met ingang van dit seizoen heeft hij besloten zich uitsluitend op de zaterdag beschikbaar te stellen.

 

Piet van Geenen
Piet is, en dat weten waarschijnlijk weinig leden, geboren in Amsterdam op de eerste Bevrijdingsdag 5 mei 1945. Elke keer als Piet jarig is steken alle Nederlanders de vlag dus uit. 72 jaar en lid van de COVS sinds 1 december 1977. Hij is al 51 jaar getrouwd met zijn Ans Vissers. Zij hebben 2 zonen en 4 Kleinkinderen.


Toen Piet drie jaar oud was is het gezien van Geenen in 1948 van Amsterdam naar Brabant verhuisd. En nu kent iedereen Piet als een echte ‘Borkse’. De voetbalvereniging Baardwijk heeft een grote plaats in zijn leven ingenomen.

 

Rond zijn 40e jaar heeft Piet een scheidsrechters opleiding in Den Bosch gevolgd en is hij voor de KNVB gaan fluiten. Daar had hij veel plezier in en hij vertelde, dat zodra hij het veld op kwam, hij zich een heel ander mens voelde. Hij rechtte zijn rug en wees overtreders er altijd op dat ze goed op moesten passen! Spelers van het veld afsturen of waarschuwen vond hij maar niets en dus gaf hij bij een wedstrijd niet door dat hij twee spelers van het veld gestuurd had en dat kwam hem op drie maanden schorsing te staan.

 

Zijn vrouw Ans ging altijd mee met Piet als hij moest fluiten. Zij was zijn trouwste supporter. Veel contact had hij met ‘aansteller’ Jan Spijkers, aansteller voor de KNVB in de regio Tilburg, en die stelde hem aan bij veel Tilburgse standaard elftallen. Rapportage vond Piet maar niks. Af en toe moest hij de rapporteur ophalen (Jantje de Nijs). 20 jaar geleden is Piet uiteindelijk gestopt met fluiten en dat werd ook veroorzaakt door het gedrag van spelers van Baardwijk die hem bij wedstrijden bij de lagere elftallen beledigden. Nadien is Piet ook nog als scheidsrechter opgetreden bij het bedrijfszomeravond voetbal in Waalwijk.

 

Gerrit Kolsloot 25 jaar COVS lid
Gerrit is het oudste lid van COVS de Langstraat en inmiddels 81 jaar. Geboren op 12 september 1936. Hij is lid geworden op 1 maart 1992 en is dus 25 jaar lid van de COVS.

 

Tot voor kort floot Gerrit zijn wedstrijden bij de jeugd op zaterdagmiddag en beleefde daar veel plezier aan. Helaas heeft hij zijn actieve loopbaan moeten beëindigenvanwege problemen met zijn gezondheid. Hij denkt erover om mee te gaan met de wandelgroep op de zondagmorgen.

 

Felheid, karakter en doorzettingsvermogen maakte het voor hem mogelijk om zijn hobby uit te oefenen. Als voetballer was hij vrijwel nooit geblesseerd en als hij een kleine blessure in een wedstrijd opliep probeerde hij zo snel mogelijk weer zijn plaats in het elftal in te nemen. Als voetballer was hij een geduchte spits van v.v. De Zwerver uit Kinderdijk gedurende 12 jaar in het eerste elftal. In totaal heeft Gerrit 250 doelpunten gemaakt in het zaterdagvoetbal.

 

Toen hij 70 jaar was geworden kreeg hij bericht van de KNVB dat hij moest stoppen met fluiten omdat hij de leeftijdsgrens van 70 jaar had bereikt. Gerrit was laaiend. Hij was volgens hem in uitstekende conditie en waarom moest hij dan stoppen. Hij vond dat de bond hem zijn hobby onterecht afpakte. Na vijf jaar besloot de KNVB de leeftijdsgrens af te schaffen, waarop Gerrit direct besloot om weer te fluiten. Hij was erg blij dat de “stille jaren” voorbij waren. Maar de bond berichtte hem dat hij proefwedstrijden moest fluiten. Daar kwam een negatief resultaat uit. Wel mocht hij de jeugd gaan fluiten en daar heeft hij toen mee ingestemd.

Digitale nieuwsbrief van de SDO: oktober

Onze digitale nieuwsbrief is weer uit en verzonden via de mail. Een overzicht van alle uitgebrachte nieuwsbrieven zijn ook als PDF terug te vinden op onze website. Jullie vinden de nieuwsbrieven hier: KLIK

Dinsdag en donderdag trainen donderdag 19 oktober weer pubquiz

De eerstvolgende trainingen zijn dinsdag 17 en donderdag 19 oktober, van 20.00 – 21.15 uur op sportpark Corpus den Hoorn. Donderdag is ook masseur en fysiotherapeut-in-opleiding Patricia van Vilsteren aanwezig. Donderdag 19 oktober is bovendien de tweede pubquiz van dit seizoen!

Het is alweer het vierde seizoen dat de maandelijkse pubquiz wordt georganiseerd. De afgelopen drie seizoen waren zeer geslaagd. Na tweemaal duo M & M (Marco Oosting en Marcel Bellinga) waren afgelopen seizoen Heer & Meester (Carim Mesbah en Bart Pleiter) daadwerkelijk heer en meester. De winnaars van afgelopen seizoen zijn dit jaar de quizmasters en hebben de pubquiz in een nieuw jasje gestoken. De eerste ronde beviel uitstekend!

De pubquiz is een pubquiz
Het thema van de pubquiz maken we nog bekend. Alle vragen zijn gericht op dat thema. De quiz bevat naast drie algemene rondes en een fotoronde, ook een muziekronde. De vernieuwde opzet betekent ook dat de mobiele telefoon niet meer nodig is voor het invullen van de antwoorden. We doen het lekker ouderwets met potlood en papier.

Teams
Samen is leuker dan alleen! Ga jij de competitie individueel aan of in een team? Dit is geheel aan jezelf. De vragen zullen dit jaar iets moeilijker zijn dan voorheen. Ons advies is daarom om een team samen te stellen van ‘jong en oud’. Om mee te spelen voor de jaarprijs dien je elke keer mee te spelen onder dezelfde naam.

Noteer alle data van de pubquiz in je agenda: 19 oktober, 16 november en 14 december. Elke keer vanaf 21.45 uur in het GRC-clubhuis.

Tot 19 oktober!

Aanstellingen SAO Apeldoorn week 42

Hier vindt u de aanstellingen van de (assistent-)scheidsrechters van de SAO Apeldoorn. Het gaat om de wedstrijden van maandag 16 oktober tot en met zondag 22 oktober.

Woensdag 18 oktober:

Ferry van Ark 20:00 uur: SDC Putten JO19-1 – VVO JO19-1 Ronald Bekema 20:00 uur: VDZ VR1 – Berghuizen VR1 Sibo van der Laan 20:30 uur: HHC Hardenberg 1 – Hoekje/Toyota O’zaal 1
21:30 uur: HHC Hardenberg 4 – Bergentheim 2 (zaal)
(zaal)

 

Vrijdag 20 oktober: 

Jan Langendonk 21:00 uur: ZVV Sparta Nijkerk 1 – Columbia 1 (zaal)  22:00 uur: ZVV Sparta Nijkerk 8 – HZVV 8 (zaal) Fred van Meerkerk 20:30 uur: Teuge SP 1 – Robur et Velocitas 1 (zaal) Pieter Siwabessy 19:00 uur: Bordkrijt 6 – Putten sv 6 (zaal)

 

Zaterdag 21 oktober: 

Nicolet Bakker 14:30 uur: Jong FC Volendam – Jong FC Twente (ASR) Ronald Bekema 12:30 uur: Zeewolde 2 – SDC Putten 3 Henk van den Beld 14:30 uur: AZ 2000 – Elderveld 1 – Veenendaal 1 Jelle Besselsen 14:30 uur: Hierden 1 – Go Ahead K. 1 Meine de Boer 14:30 uur: WHC 1 – DZC ’68 1 Jordin Brouwer 15:00 uur: WVF JO19-1 – Excelsior’31 JO19-1 Gerard Jansen 14:30 uur: WZC Wapenveld 1 – ESC 1 Wim Jeths 12:30 uur: Schalkhaar JO17-1 – Grol JO17-1 Martijn Kieft 14:30 uur: Smitshoek – Argon Youri Kuipers 14:30 uur: Lelystad ’67 JO19-1 – HSC ’21 JO19-1 Jan Langendonk 12:00 uur: Hoevelaken 2 – asv Dronten 2 Rein van Leeuwen 14:30 uur: Olympia’28 1 – Hattem 1 Erik Maat 12:30 uur: Hatto Heim 2 – Sparta E. 2 Gijs van Mun 14:30 uur: Epe JO19-1 – SJO JCO JO19-1 Muhamed Osman 11:00 uur: v.v. Dieren JO17-1 – VDZ JO17-1 Evert Petersen 15:00 uur: Hatto Heim 1 – Swift ’64 1 Gertie Schol 15:00 uur:
Colmschate JO17-1 – Voorwaarts T JO17-1 Guus de Witte 14:30 uur: DZSV 1 – Blauw Wit’66 1 Patrick Zwiers 14:30 uur: EZC ’84 1 – Noord Veluwe Boys 1

 

Zondag 22 oktober: 

Stefan Baltus 14:00 uur: KCVO 1 – Turkse Kracht 1 René Beijen 11:30 uur: Voorwaarts T 2 – Blauw Wit 2 Marco Daemen 14:30 uur: Achilles ’29 1 – RODA ’28 1 Boban Dordievski 14:30 uur: Eerbeekse Boys 1 – Ruurlo 1 Johan van Gerrevink 14:30 uur: VIOS V. 1 – Rood-Wit ’58 1 Bennie Mulder 14:00 uur:
Activia 1 – DAVO 1 Gijs van Mun 14:00 uur: Quick ’20 – EVV (ASR) Theo Oosterman 14:00 uur: Veluwezoom 1 – DVOL 1 Luuk Timmer 14:00 uur: Gemert – Woezik Robin Veldman 14:30 uur: Jong De Graafschap – HBS (ASR) Maarten Zilverberg 14:00 uur: Achilles ’12 1 – Bon Boys 1

Het bericht Aanstellingen SAO Apeldoorn week 42 verscheen eerst op SAO Apeldoorn.

Verslag clinic Edwin van de Graaf

Edwin van de Graaf doet er een schepje bovenop
Door Ben van Maaren

De foto’s van deze avond zijn hier (klik) te bewonderen.

Dinsdag 10 oktober was een bijzondere trainingsavond. In het kader van de Week van de Scheidsrechter kregen de Goudse arbiters bezoek van betaaldvoetbalscheidsrechter Edwin van de Graaf. Daarnaast waren een aantal verenigingsscheidsrechters naar het Groenhovenpark gekomen, één zelfs zo onvoorbereid dat hij de training in zijn spijkerbroek volgde!

Edwin begon dus met een training. Zijn 30 ‘leerlingen’ moesten even wennen, want sommige oefeningen zaten niet in de stof van Clemens, Björn, Ron en de andere trainers. Met name de volg-de-assistent oefening leverde de nodige verwarring én hilariteit op. Na ruim een uur zochten de deelnemers moe, maar voldaan – zoals dat heet – de kleedkamers op.

Boven stonden de koffie, de beamer en het scherm al klaar. De avond was nog maar net begonnen! De kelen gesmeerd, de haren gewassen en het Nederlands elftal dat met één been in de uitschakeling stond. Maar die beelden gingen op stop. Want het was wederom de beurt aan Edwin. Kort stelde hij zichzelf voor en waar beter mee dan met het beroemde filmpje van de wedstrijd TOP Oss-FC Almere, waar hij na afloop door een man op een scootmobiel werd belaagd. Zo, de zenuwen eraf, tijd voor de spelregelvragen. Na wat inleidende vragen werd het tijd voor rood/geel. Er werd gespeeld volgens het bekende “petje op, petje af” principe: had je de vraag fout, dan ging je zitten. De laatste die nog stond, zou winnen. Lang bleven er veel staan, maar toen de vragen wat moeilijker werden, vielen ze als vliegen. Gelukkig leverden de vragen ook de nodige stof voor discussie op en was Edwin niet te beroerd om die discussie aan te gaan.

Uiteindelijk was er een vraag waar iedereen rood gaf, behalve Arthur Visser. En laat nu zijn gele kaart het juiste antwoord zijn! Kortom, Arthur won de avond en een door sponsor ARAG beschikbaar gestelde bal. Voor de tweede prijs – een inmiddels door klunzigheid aardig leeggespoten spuitbus voor vrije trappen – moesten de overige deelnemers raden hoeveel keer het filmpje over de scootmobiel was bekeken. Daar bleek Tijs Gommans het dichtst bij te zitten.

Nu kon het bier vloeien en worden gekeken of Oranje een wonderscore had behaald (niet dus). Edwin moest nog op de foto met een paar bewonderaars (en Theo Klomp een interview geven) maar kon toen eindelijk zijn vrouw en kind opzoeken. Dat deed ook de rest van de aanwezigen, en wel met een bijzonder tevreden gevoel. Ook ging iedereen huiswaarts met een scoreboekje dat beschikbaar was gesteld door de landelijke COVS.

De verenigingsscheidsrechters van Moordrecht, DONK en Sportief worden hierbij van harte uitgenodigd nog wat vaker mee te trainen. Lukt dat nu niet, dan komt de Scheidsrechtersvereniging Gouda graag jullie kant op om bij jullie club een training en/of spelregelavond te verzorgen. Laat het maar weten, we doen het graag.