COVS

Nieuw Clubblad

Beste lezer,

Er staat weer een clubblad klaar boordevol met de laatste weetjes en informatie over de afgelopen periode!

Lees ‘m snel: klik Hier

 • de Redactie

Jan de Jong benoemd tot Erelid

In de digitale Algemene Leden Vergadering van 13 april jl. is Jan de Jong benoemd als ERELID van Scheidsrechters Vereniging Leiden e.o.

 

In deze ALV was onze voorzitter Jan de Jong aftredend en niet herkiesbaar.

 

Jan de Jong is in mei 2007 aangetreden als voorzitter. Het was in een rumoerige periode. De Gemeente Leiderdorp had aangekondigd dat ze huizen wilde bouwen op ons terrein. Ons clubgebouw moest plat. Er moest geld komen voor de A4 ondertunneling. Maar een verhuizing was niet eenvoudig. RCL leek logisch, maar de onderhandelingen gingen stroef.

Jan heeft vele onderhandelingen met de Gemeente Leiderdorp gevoerd, maar ook andere vergaderingen (met de bouwer, de architect en de medebewoners van ons pand -IJssport VIJL-). Deze vergaderingen vonden veelal in Leiderdorp plaats waardoor Jan (die in Noordwijkerhout woont) vele uren kwijt was aan reizen en vergaderen.

 

Jan werd ook meteen in 2007 lid van het landelijk hoofdbestuur van de COVS. Aldaar met de portefeuille Spelregels verantwoordelijk voor de LCS (Landelijke Commissie Spelregels).

In 2009 werd de eerste paal geslagen van ons nieuwe clubgebouw. Een mijlpaal voor Jan.

Op dat moment was er een bestuurscrisis bij onze vereniging. Hierdoor moest Jan met de rest van het bestuur ook het secretariaat waarnemen.

 

In 2011 is Jan teruggetreden uit het landelijk hoofdbestuur. Helaas maakte hij in die periode een zware tijd door, door een slopende ziekte. Deze ziekte zou nog regelmatig een aanslag doen op zijn lichamelijke conditie.

 

In december 2013 is Jan namens COVS West 2 lid geworden van de landelijke Werkgroep “Werkgroep Toekomstverkenning COVS”. Deze heeft de opdracht om te kijken naar allerlei aspecten die van invloed of nodig kunnen zijn bij diverse ontwikkelingen binnen de COVS. Jan werd de voorzitter van de werkgroep en overhandigde eind 2015 het eindrapport aan het landelijk hoofdbestuur.

In 2014 is Jan onderscheiden met ‘De Zilveren Scheidsrechter’ door COVS Nederland.

 

 

Het bestuur heeft Jan de Jong in een videogesprek gefeliciteerd met zijn benoeming tot ERELID.

Zodra de coronamaatregelen het toelaten gaat het bestuur een feestavond organiseren. Tijdens deze feestavond zal de bijbehorende erelid-speld opgespeld worden.

Vraag & Antwoord #11

In de rubriek Vraag & Antwoord krijgen spelregelfanaten elke week een lastige spelregelvraag voorgeschoteld. Weet jij het antwoord? Geen nood aan de man als je het niet weet, want het juiste antwoord volgt onmiddellijk. Zo blijft geen vraag zonder antwoord.

Deze week Vraag & Antwoord #11:

Het bericht Vraag & Antwoord #11 verscheen eerst op SVO Venlo.

Training weer naar dinsdagavond

Dinsdag 20 april: training!

Na evaluatie van de zaterdagtrainingen, heeft het bestuur besloten weer op de dinsdagavond training aan te bieden. In tegenstelling tot eerdere berichten, beginnen we daar niet op dinsdag 13 april mee, maar op dinsdag 20 april. Ook op dinsdag 27 april (Koningsdag) zal er gelegenheid tot training zijn. Op dinsdag 4 mei (Herdenkingsdag) wordt vanzelfsprekend niet getraind. Op 11 mei hervatten we de training weer.

Net als bij de afgelopen zaterdagtrainingen gelden de volgende regels:

 • Leden tot 27 jaar oud kunnen vrij trainen
 • Leden van 27 jaar en ouder kunnen in groepen van vier trainen
 • Hierbij moet tussen de diverse groepen en in de groepen tussen de afzonderlijke deelnemers 1,5 meter afstand worden gehouden
 • De trainers delen de groepen in. Deze groepen mogen tussentijds niet van samenstelling veranderen
 • De trainer(s) mag/mogen niet meerdere groepen tegelijk onder hun hoede hebben, maar wel van groep naar groep apart instructies geven
 • Kleedkamers, douches en de kantine blijven gesloten
 • Als je je niet fit voelt, verkoudheids- of griepverschijnselen of koorts hebt of op de uitslag van een coronatest wacht, blijf je vanzelfsprekend thuis.

Neem bovenstaande regels goed ter harte!!! Houd te allen tijde 1,5 m afstand, ook voor en na de training. Voor handontsmetter wordt gezorgd.

Zoals al aangegeven: de kleedkamers en douches mogen niet worden gebruikt. Kom dus in je trainingskleren naar het veld en zorg dat je na afloop een handdoek of een extra jasje hebt om niet te snel af te koelen. Ook de kantine blijft gesloten. Het bestuur zorgt voor wat te drinken na afloop. Je kunt natuurlijk ook je eigen flesje of bidon meenemen.

Wel zal het mogelijk zijn het toilet te bezoeken. Een persoon tegelijk en na gebruik moet de toiletbril en de kraan worden schoongeveegd.

We beginnen, zoals gebruikelijk, om 20.00 uur. Om 21.00 uur stoppen we opdat iedereen tijdig thuis kan zijn.

Geef je op!

Om de trainers een beetje inzicht te geven hoe ze de groepen moeten indelen, is het wenselijk – maar niet verplicht – dat je je aanmeldt. Ook voor het bijhouden van een presentielijst is dit handig. Je kunt dus op het laatste moment besluiten toch te komen. Aanmelden doe je bij mij. Je kunt me bellen (06-10345952 of 06-29198229), maar een mailtje (secretaris@covsgouda.nl) is administratief gezien wat makkelijker. Via de WhatsApp-groep mag ook.

Tot slot

We hopen dat iedereen weer staat te popelen om op de dinsdag elkaar te zien. Wij jullie ook! Blijf echter voorzichtig en: Stay safe!

Het bericht Training weer naar dinsdagavond verscheen eerst op Scheidsrechtersvereniging Gouda en omstreken.

Lizzy van der Helm fluit oefeninterland tussen België en Ierland

Lizzy van der Helm is aangewezen als scheidsrechter bij de oefeninterland tussen de vrouwen van België en Ierland. Het duel wordt zondag gespeeld in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

Van der Helm wordt in België bijgestaan door haar assistenten Nicolet Bakker en Diana Snoeren. Marisca Overtoom is de vierde official.

De wedstrijd begint zondag om 19.30 uur.

(Bron: KNVB )

Markante Rob van Vliet Overleden

Velen van ons hebben deze man gekend of weten wie hij is. Rob van Vliet was een man met een groot voetbalhart. Scheidsrechters konden rekenen op zijn aandacht. Met zijn sigaartje was hij in het weekend altijd wel ergens rond de velden te vinden. Bij HBS was hij een vaste gast op de zondag. Na een korte loopbaan als scheidsrechter had hij diverse andere rollen binnen de KNVB. Na een kort ziekbed overleed hij onverwacht op dinsdag 6 april 2021.  Rob werd 84 jaar.
Woensdag 14 april 2021 is de uitvaart in kleine kring. Om toch afscheid te kunnen nemen van deze markante man uit de voetbalwereld zal de rouwstoet op weg naar het uitvaartcentrum omstreeks 13.40 uur het grote parkeerterrein van HBS (Daal en Bergselaan) bezoeken voor een laatste afscheidsronde van Rob.

De HSV wenst de familie veel sterkte toe met de verwerking van dit verlies.

Het bericht Markante Rob van Vliet Overleden verscheen eerst op HSV Den Haag.

Hsv Derde bij Covs spelregels

In de afgelopen maanden hebben een aantal van onze leden meegedaan met de spelregels welke de COVS organiseerde.  Eind maart was de laatste ronde van deze serie. Op de site van de COVS kun je zien wat je eigen score was. Om in de te loggen hebben we iedere keer gevraagd om te beginnen met HSV. Er zijn tien ronden gespeeld.

De COVS heeft de score van iedereen bij elkaar geteeld. Resultaat  is dat onze HSV een mooie derde plaats landelijk heeft behaald. De RSV werd zoals verwacht eerste.

Frans van Leeuwen is de best geplaatste HSV-er. Op de site van de COVS kun je de eindstand overal en je eigen score bekijken.

Het bericht Hsv Derde bij Covs spelregels verscheen eerst op HSV Den Haag.

Twee keer hands bij Young Boys – Ajax en komende spelregelwijzigingen

Bij de op 18 maart gespeelde Europa League wedstrijd tussen Young Boys en Ajax waren er 2 handsballen in het strafschopgebied waarbij de scheidsrechter in eerste instantie liet doorspelen en de VAR de situaties bekeek. Dat de VAR niet bij de eerste situatie, maar wel bij de tweede situatie ingreep werd lang niet door iedereen begrepen.

 

De eerste was de handsbal van Alvarez, die de bal tegen zijn arm kreeg, die arm hing wel naar beneden maar niet tegen zijn lichaam aan. Als de scheidsrechter van mening is dat de arm niet naar de bal gaat, dan zijn er in zo’n situatie eigenlijk 2 belangrijke afwegingen. 1. Komt de bal van zover dat de arm weggehaald had kunnen worden en 2. Bevond de arm zich in een natuurlijke houding, ofwel werd het lichaam niet onnatuurlijk groter gemaakt. De scheidsrechter beoordeelde bij Alvarez dat dit niet aan de orde was en liet doorspelen. De VAR moet vervolgens beoordelen of de scheidsrechter bij deze beslissing een duidelijke fout maakte en oordeelde (naar mijn mening terecht), dat daar geen sprake van was. Ajax mocht uiteraard blij zijn met het oordeel van de scheidsrechter, want als hij anders had beslist, had naar mijn mening de VAR ook niet ingegrepen.

 

Dan de tweede situatie, ook hier kwam de bal van dichtbij en nu tegen de hand van Young Boys speler Camara, die daar eigenlijk ook weinig aan kon doen. De scheidsrechter liet weer doorspelen, alleen nu greep de VAR wel in. Wat was namelijk het geval, de hand bevond zich boven schouderhoogte en dan is de regel onverbiddelijk en is er sprake van strafbaar hands. Dus hoe ongelukkig ook voor Young Boys (ook gezien de niet aan hen gegeven strafschop), maar ook deze beslissing van de VAR was terecht.

 

Dan de komende spelregelwijzigingen voor het volgend seizoen. Niet geheel toevallig betreffen een aantal wijzigingen wederom het spelen van de bal met de hand. De meest in het oog springende veranderingen zijn:

 

 • Allereerst wordt nu uitdrukkelijk vermeld dat niet iedere aanraking met hand of arm strafbaar is, opzettelijk spelen met arm/hand is dat uiteraard wel.
 • De belangrijkste wijziging is dat het onopzettelijk spelen van de bal door een aanvaller alleen strafbaar is als hij direct daarop zelf scoort. Het scoren door een teamgenoot en het creëren van een scoringskans zijn dus geen redenen meer om onopzettelijk hands te bestraffen.
 • Bij het beoordelen of het lichaam onnatuurlijk groter gemaakt wordt, moet gekeken worden of de houding van de hand/arm in overeenstemming is met de beweging van het lichaam in die situatie.
 • De bestraffing bij het uitvoeren van een truc om de terugspeelregel te omzeilen is nu ook uitgebreid tot de doelverdediger. Als hij zo’n truc uitlokt, bijvoorbeeld door bij een doelschop of vrije schop de bal op te wippen zodat een medespeler deze terug kan koppen,  dan krijgt hij een indirecte vrije schop tegen en een waarschuwing (gele kaart).
 • Er wordt nu duidelijker omschreven dat spelstraffen alleen mogelijk zijn bij overtredingen tegen (en door) speler en officials en dus niet bij overtredingen tegen buitenstaanders (zoals toeschouwers).

 

2x hands bij Young Boys – Ajax en komende spelregelwijzigingen

2x hands bij Young Boys – Ajax en komende spelregelwijzigingen

Bij de op 18 maart gespeelde Europa League wedstrijd tussen Young Boys en Ajax waren er 2 handsballen in het strafschopgebied waarbij de scheidsrechter in eerste instantie liet doorspelen en de VAR de situaties bekeek. Dat de VAR niet bij de eerste situatie, maar wel bij de tweede situatie ingreep werd lang niet door iedereen begrepen.

De eerste was de handsbal van Alvarez, die de bal tegen zijn arm kreeg, die arm hing wel naar beneden maar niet tegen zijn lichaam aan. Als de scheidsrechter van mening is dat de arm niet naar de bal gaat, dan zijn er in zo’n situatie eigenlijk 2 belangrijke afwegingen. 1. Komt de bal van zover dat de arm weggehaald had kunnen worden en 2. Bevond de arm zich in een natuurlijke houding, ofwel werd het lichaam niet onnatuurlijk groter gemaakt. De scheidsrechter beoordeelde bij Alvarez dat dit niet aan de orde was en liet doorspelen. De VAR moet vervolgens beoordelen of de scheidsrechter bij deze beslissing een duidelijke fout maakte en oordeelde (naar mijn mening terecht), dat daar geen sprake van was. Ajax mocht uiteraard blij zijn met het oordeel van de scheidsrechter, want als hij anders had beslist, had naar mijn mening de VAR ook niet ingegrepen.

Dan de tweede situatie, ook hier kwam de bal van dichtbij en nu tegen de hand van Young Boys speler Camara, die daar eigenlijk ook weinig aan kon doen. De scheidsrechter liet weer doorspelen, alleen nu greep de VAR wel in. Wat was namelijk het geval, de hand bevond zich boven schouderhoogte en dan is de regel onverbiddelijk en is er sprake van strafbaar hands. Dus hoe ongelukkig ook voor Young Boys (ook gezien de niet aan hen gegeven strafschop), maar ook deze beslissing van de VAR was terecht.

Dan de komende spelregelwijzigingen voor het volgend seizoen. Niet geheel toevallig betreffen een aantal wijzigingen wederom het spelen van de bal met de hand. De meest in het oog springende veranderingen zijn:

 • Allereerst wordt nu uitdrukkelijk vermeld dat niet iedere aanraking met hand of arm strafbaar is, opzettelijk spelen met arm/hand is dat uiteraard wel.
 • De belangrijkste wijziging is dat het onopzettelijk spelen van de bal door een aanvaller alleen strafbaar is als hij direct daarop zelf scoort. Het scoren door een teamgenoot en het creëren van een scoringskans zijn dus geen redenen meer om onopzettelijk hands te bestraffen.
 • Bij het beoordelen of het lichaam onnatuurlijk groter gemaakt wordt, moet gekeken worden of de houding van de hand/arm in overeenstemming is met de beweging van het lichaam in die situatie.
 • De bestraffing bij het uitvoeren van een truc om de terugspeelregel te omzeilen is nu ook uitgebreid tot de doelverdediger. Als hij zo’n truc uitlokt, bijvoorbeeld door bij een doelschop of vrije schop de bal op te wippen zodat een medespeler deze terug kan koppen,  dan krijgt hij een indirecte vrije schop tegen en een waarschuwing (gele kaart).
 • Er wordt nu duidelijker omschreven dat spelstraffen alleen mogelijk zijn bij overtredingen tegen (en door) speler en officials en dus niet bij overtredingen tegen buitenstaanders (zoals toeschouwers).

Dick Visser, Voorzitter LCS

Doelgroepen: LCS Bestand:  Hands 1  Hands 2

The post 2x hands bij Young Boys – Ajax en komende spelregelwijzigingen appeared first on Schagen-Den Helder.

Spelregelvraag van de Week (9 april 2021)

Vrijdag en dus een nieuwe spelregelvraag van de week. Het antwoord op de vraag van Goede Vrijdag had C-E-F moeten zijn: de antwoorden onder C, E en F zijn nodig voor de beoordeling van de situatie; A, B en D spelen geen rol.

Check hier alle spelregelvragen + antwoorden van dit jaar.

Spelregelvraag van de Week (9 april 2021)

Als partij A in balbezit is, onderbreekt de scheidsrechter het spel omdat er een toeschouwer op het speelveld is. Hoe en waar moet het spel dan worden hervat?  

A. Met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de toeschouwer het speelveld betrad

Met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de toeschouwer stond toen het spel werd onderbroken

Met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de bal voor het laatst geraakt werd

Met een indirecte vrije schop voor partij A, op de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken.

Wat is het juiste antwoord?

2x hands bij Young Boys – Ajax en komende spelregelwijzigingen

Bij de op 18 maart gespeelde Europa League wedstrijd tussen Young Boys en Ajax waren er 2 handsballen in het strafschopgebied waarbij de scheidsrechter in eerste instantie liet doorspelen en de VAR de situaties bekeek. Dat de VAR niet bij de eerste situatie, maar wel bij de tweede situatie ingreep werd lang niet door iedereen begrepen.

Spelregelvraag week 15

Spelregelvraag week 15 2021 Wacht even tot de quiz geladen is.
Als de quiz niet laadt, probeer dan de browser nogmaals te laden. Let er op, deze pagina gebruikt javascript. De browser moet javascript ondersteunen. Als de quiz niet laadt, klik hier om opnieuw te proberen. Vraag 1Tijdens een strafschoppenserie stuit de bal uit een strafschop via de lat voor de doellijn op de grond en gaat dan alsnog in het doel. Wat moet de scheidsrechter beslissen?AA. Doelpunt afkeuren en de strafschop laten overnemen, want de strafschop is niet rechtstreeks in het doel geschotenBB. Doelpunt afkeuren en de strafschop laten overnemen, want de strafschop heeft zijn uitwerking gehad op het moment dat de bal tegen de lat komtCC. Doelpunt afkeuren en de strafschop laten overnemen, want de strafschop heeft zijn uitwerking gehad op het moment dat de bal voor de doellijn op de grond komtDD. DoelpuntVraag 1  Het juiste antwoord is D: zie regel 14, pagina 63. De strafschop heeft zijn uitwerking gehad als de bal niet langer beweegt, uit het spel gaat of als de scheidsrechter het spel onderbreekt voor een overtreding van de spelregels. Er is nog 1 vraag te beantwoorden. Terug Grijze blokken zijn reeds beantwoord. 1 Terug U bent klaar met vragen vraag Uw score is Juist Fout deels juist De quiz is nog niet afgerond. Als u nu deze pagina verlaat, wordt uw score niet bewaard. Correct Answer You Selected Not Attempted Final Score on Quiz Attempted Questions Correct Attempted Questions Wrong Questions Not Attempted Total Questions on Quiz Question Details Results Date Score Tip Time allowed minutes seconds Time used Answer Choice(s) Selected Question Text Alle vragen beantwoordMeer oefenen!Probeer het nog een keer!Dat is niet slecht!Goed gedaan!Perfect!

Pagina's