Jan Boskamp geeft Rotterdamse scheidsrechters voetballes

Bron: AD. Auteur: Jorrit van Trigt

'Sodemieter op, lopen doen we in de koopgoot'

ROTTERDAM - Dat Jan Boskamp een absolute liefhebber van het voetbalspelletje is, bleek gisteravond nog maar eens. De voormalig-trainer trotseerde de snijdende kou en gaf een praktijktraining aan de leden van de Rotterdamse Scheidsrechters Vereniging.

Zie hem staan het 68-jarige TV-icoon van Voetbal Inside op het bevroren kunstgrasveld van Excelsior Rotterdam. In zijn joggingbroek, op sportschoenen en met pionnen in zijn hand. ,,Ik ben in 2009 gestopt met trainen. Ik heb nooit meer op een veld gestaan. Ik doe het echt voor mijn maat, want ik vind het stervenskoud", zegt Boskamp met een levensgrote glimlach op zijn gezicht. Stiekem geniet de coryfee met volle teugen om na al die jaren weer eens voor een groep te staan. 

Op uitnodiging van een persoonlijke vriend, ex-prof Rinus Steenbergen, verzorgt Boskamp een training aan een dertigtal scheidsrechters die verbonden zijn aan de RSV. Normaal gesproken is scheidsrechter Franklin Berg een van de drie trainers die elke woensdagavond de arbiters flink onder handen neemt door middel van looptrainingen. Op deze winterse avond stapt hij met veel plezier opzij. 

,,We nodigen elk jaar wel iemand uit voor een speciale praktijkavond. In het verleden waren dat scheidsrechters als Kevin Blom en Laurens Gerrits. Aan Jan Boskamp denk je misschien niet meteen, maar hij is oud-trainer, voetbalkenner en een aimabel persoon. Het doel is een gezellige avond waar veel gelachen wordt", zegt Berg, die alvast waarschuwt. ,,Wij scheidsrechters trainen normaal gesproken nooit met een bal, maar Jan stond erop. Dat kan nog wat worden, want we zijn allemaal niet voor niets scheidsrechter geworden."

Het is een bond gezelschap dat zich in het zweet werk onder leiding van misschien wel de grootste knuffelbeer uit de voetballerij. Scheidsrechters van jong en oud, waaronder zelfs een vrouwelijke korfbalscheidsrechter krijgen een training die ze niet snel zullen vergeten. ,,Jullie trainen zonder ballen, dat heb ik nog nooit gehoord", buldert Boskamp over het veld. ,,Nee, we gaan hier geen loopoefeningen doen. Lopen doen we in de koopgoot. Als de sodemieter viertallen maken en de bal het werk laten doen." 

De oefening is nog geen minuut oud of Boskamp roept zijn selectie alweer bij elkaar. ,,Kom er eens bij lange. Je raakt nog geen strandbal", slaat hij een jonge arbiter bijna z'n schouder uit de kom. ,,Doe het eens op je eigen tempo en met je goede been. Je loopt ook nog eens telkens verkeerd, eikel. Ik houd m'n hart vast, want straks doen we deze oefening met je houten poot." 

Hij kan het maken. Op het spervuur aan scheldwoorden volgt constant een lachsaldo. Een ding is zeker zoveel gelachen is er nog nooit tijdens een training van de Rotterdamse arbiters. Na een uur praktijk is het tijd om binnen de kantine de bevroren tenen op te warmen. Het tweede gedeelte van de avond staat in het teken van een interactieve sessie waar Boskamp in gaat op vragen van de leden van de RSV. Opnieuw heeft hij de lachers op zijn hand.De avond vliegt voorbij. Boskamp is zoals altijd zichzelf en geniet misschien wel net zo als de aanwezige leden.
Rene van der Gijp schreef het al in het voorwoord van het boek Boskamp: Leven met Feyenoord: ,,Bij Jan staat de liefde voor het spelletje voorop. Die liefde is bij hem veel puurder dan bij andere analisten." Wie gisteravond aanwezig was, zal instemmend knikken in de wetenschap dat er volgende week voor de Rotterdamse scheidsrechters weer een gewone looptraining op het programma staat.

Onderwerp: 

Groepen: 

Zichtbaarheid: 

Openbaar