RSV prolongeert districtstitel spelregels COVS-teams

Op vrijdag 21 april heeft team 1 van de RSV, bestaande uit Franklin Berg, Pepijn van der Hulst en Colin Prooi, de spelregelwedstrijd voor COVS-teams in het district West II gewonnen. De tweede plaats was voor team 2 van de RSV en de derde plaats voor het team van de HSV. Met deze overwinning heeft de RSV de titel in het district West II geprolongeerd. Op zaterdag 17 juni zal de RSV de landelijke titel verdedigen in Amsterdam. Een overwinning in Amsterdam betekent een vijfde opeenvolgende zege voor de RSV.

De aanloop naar de districtsfinale verliep voor alle deelnemende scheidsrechtersverenigingen in West II niet geruisloos. Alle verenigingen zagen in de laatste dagen (of zelfs op de laatste dag) deelnemers om uiteenlopende redenen afhaken voor deze wedstrijd. Een reserve, coach of voorzitter moest op het laatste moment toch spelen om het team te completeren. Gouda en SV Rijnmond moesten de krachten zelfs bundelen om een team op de been te brengen. Desondanks stonden er zes complete teams aan de start met veel nieuwe gezichten, waaronder in team 3 van de RSV de pas vijftienjarige Sem van der Wilk.

De organisatie in de kantine van de RSV / Excelsior R was in handen van COVS Gouda i.s.m. de LCS. Vragensteller en spreekstalmeester Ben van Maaren, technicus Robby Hornes en wedstrijdleider Jan Wouter Kok zorgden voor een vlot en duidelijk wedstrijdverloop met een paar verrassende details.

De eerste ronde met tien meerkeuzevragen zette de deelnemers meteen aan het denken. Het lukte niemand alle vragen goed te beantwoorden, maar de RSV begon goed. Franklin Berg, Arthur Ebink, Gilbert Zoutewelle en Colin Prooi kwamen tot negen goede antwoorden. Arthur maakte namens de RSV zijn debuut; namens de Hoekse Waard-Flakkee had hij wel al eerder deelgenomen. Voor Pepijn van der Hulst en Quinten Mudde was het wel hun eerste spelregelwedstrijd; zij kwamen evenals Michael Lindhout tot acht goede antwoorden. Ook Jan ter Harmsel namens de HSV en Chris van Rijswijk namens de combi Gouda / Rijnmond hadden met acht juiste antwoorden een prima start.

De tweede ronde was de eerste ronde met tien beeldfragmenten. De vraag was steeds simpel: “Wat moet de scheidsrechter hier volgens de spelregels beslissen?” Echter ook in deze ronde geen deelnemers die foutloos bleven. Opvallend detail was de waardering voor een goed antwoord: vijf punten. Normaliter is dit twee punten. Ook in ronde drie, vier en vijf werd er ruim met punten gesmeten, waardoor iedereen flink wat punten kon verdienen. Een maximum van 205 punten per deelnemer; vorig jaar was dit maximum 125 punten. In de landelijke finale, met een mondelinge vraag per deelnemer erbij, staat de teller op 145 punten.

De laatste ronde voor de pauze bestond uit vijf vragen met zes antwoordmogelijkheden, waarvan er steeds drie juist waren. Vijf punten voor drie juiste antwoorden en twee punten voor twee juiste antwoorden. Colin Prooi was hier de enige deelnemer met de maximale score van vijfentwintig punten; gevolgd door zes deelnemers met drie keer drie goede antwoorden en twee keer twee goede antwoorden. In de pauze maakte de wedstrijdleiding een eerste tussenstand op zonder hierbij puntentotalen te noemen. RSV 1 ging aan de leiding, gevolgd door RSV 2 en de HSV.

Na de pauze de tweede ronde met tien beeldfragmenten. Ditmaal moesten de deelnemers zowel de disciplinaire straf als de spelstraf als antwoord geven. Vijf punten voor een volledig goed antwoord; twee punten voor de gedeeltelijk goed antwoord. Beeldfragmenten blijven voor een ieder lastig. Ook in deze ronde geen deelnemers met de maximale score. Echter Peter den Breejen, Franklin Berg en Gilbert Zoutewelle waren slechts op één klein foutje te betrappen. Ook Peter, op het allerlaatste moment ingesprongen, maakte zijn debuut voor de RSV; in verleden heeft hij namens de HSV meegespeeld.

De laatste ronde was de quizronde, waarbij goed luisteren van essentieel belang is. Geen beelden of tekst op papier; de vragensteller leest een situatie tweemaal voor en daarna moet de juiste spelhervatting plus wellicht disciplinaire straf gekozen worden. Ook hier tien vragen met vijf punten per juist antwoord. Jan ter Harmsel, in november winnaar van The Battle of the Referees, maakte hier evenals Colin Prooi geen fouten gevolgd door Pepijn van der Hulst met negen goede antwoorden.

Bij de bekendmaking van de eindstand bleek de top drie na drie ronden ongewijzigd te zijn. RSV 1 prolongeerde de districtstitel voor RSV 2 en de HSV. Het combiteam van Gouda en Rijnmond hield de andere twee RSV-teams ruim achter zich, maar kwam elf punten tekort om de HSV van het podium te stoten. De RSV en de HSV plaatsen zich voor het NK Spelregels voor COVS-teams op zaterdag 17 juni in Amsterdam.

In de individuele ranking dit keer geen podiumplaats voor Franklin Berg, de winnaar van vorig jaar. Voor hem een vierde plaats op korte afstand gevolgd door de Rotterdamse debutanten Pepijn van der Hulst en Arthur Ebink. Jan ter Harmsel werd derde met één punt minder dan de nummer twee Gilbert Zoutewelle, de winnaar van 2019. Persoonlijk winnaar dit keer Colin Prooi; zijn laatste districtstitel behaalde hij in 2015.

 

Uitslag teams:

1.       RSV 1                              523 punten

2.       RSV 2                              466 punten

3.       HSV                                 403 punten

4.       Gouda / Rijnmond             392 punten

5.       RSV 3                              356 punten

6.       RSV 4                              331 punten

 

Uitslag individueel RSV-ers:

1.       Colin Prooi                        RSV 1          191 punten

2.       Gilbert Zoutewelle             RSV 2           173 punten

4.       Franklin Berg                    RSV 1          168 punten

5.       Pepijn van der Hulst          RSV 1          164 punten

6.       Arthur Ebink                      RSV 3          163 punten

7.       Michael Lindhout               RSV 2          152 punten

8.       Enrico de Wolf                  RSV 2          141 punten

9.       Quinten Mudde                 RSV 4          137 punten

14.     Vishnu Jasai                     RSV 4          108 punten

16.     Sem van der Wilk              RSV 3          98 punten

17.     Peter den Breejen             RSV 3          95 punten

18.     Eric Peter van Gilst           RSV 4          86 punten

 

De RSV bedankt COVS Gouda voor de organisatie van dit districtskampioenschap en wenst de HSV veel succes bij de voorbereidingen voor het NK. Naast de reeds benoemde opvallende waardering van de vragen, was er nog een ander opvallend (ontbrekend) detail. Waar waren de alom bekende en geprezen Goudse versnaperingen? Er was dit jaar helaas geen prijsuitreiking; een ieder moest het doen met een bekendmaking van de behaalde puntentotalen.

Meer foto's >>

Onderwerp: 

Groepen: 

Zichtbaarheid: 

Openbaar