RSV: spelregelronde 6 				(december 2018)

ANTWOORDEN


1 	De doelverdediger van partij A onderschept binnen zijn doelgebied een voorzet van de zijkant. Een aanvaller geeft de doelverdediger een schouderduw op het moment dat deze nog één voet van de grond heeft. De doelverdediger valt daardoor met bal en al in het doel. Wat beslist de scheidsrechter?
Disciplinaire straf: __GEEN__________	Spelhervatting: _Directe vrije schop________
Plaats spelhervatting: _Willekeurige plaats binnen het doelgebied______________________
Spelregels veldvoetbal, Laws of the Game 2018-2019: blz 53: “Een doelverdediger mag niet worden aangevallen door een tegenstander als hij de bal met zijn handen in bezit heeft.” 

2 	Een speler die zich nabij de zijlijn bevindt, beledigt op grove wijze een wisselspeler van de tegenpartij die zich in de dug-out bevindt. De scheidsrechter hoort dit en onderbreekt hiervoor het spel, terwijl de bal op dat moment in de middencirkel is. Wat zal de scheidsrechter beslissen?
Disciplinaire straf: __ROOD__________	Spelhervatting: _Indirecte vrije schop_________
Plaats spelhervatting: _Plaats van de speler nabij de zijlijn______________________________
Spelregels veldvoetbal, Laws of the Game 2018-2019: blz 53/56: “Een indirecte vrije schop wordt toegekend indien een speler zich schuldig maakt aan het geven van commentaar, het gebruiken van grove, beledigende of ongepaste taal en/of gebaren of andere verbale overtredingen maakt. Een speler wordt van het speelveld gezonden indien hij grove, beledigende taal of een scheldwoord gebruiken en/of gebaren maken.” 

3 	Bij het nemen van een strafschop wordt de doelverdediger in de war gebracht doordat op het moment van schieten van de bal een andere aanvaller plotseling hard schreeuwt. Via de lat verdwijnt de bal over het doel. Wat beslist de scheidsrechter?
Disciplinaire straf: __GEEL__________	Spelhervatting: _Indirecte vrije schop____________
Plaats spelhervatting: _Plaats van de schreeuwende aanvaller______________________________

Spelregels veldvoetbal, Laws of the Game 2018-2019: blz 63: “De nemer of een ploeggenoot maakt een overtreding. Als de bal niet in het doel gaat, onderbreekt de scheidsrechter het spel en hervat de wedstrijd met een indirecte vrije schop.” 

4  	Een aanvaller van partij A wordt buiten het speelveld aan de zijlijn verzorgd. Zonder toestemming van de scheidsrechter betreedt hij het speelveld weer. De scheidsrechter ziet dit. Wat beslist de scheidsrechter als partij B op dat moment in de aanval is en deze speler zich niet met het spel bemoeit?
Disciplinaire straf: __GEEL__________	Spelhervatting: _n.v.t. (doorspelen)____________
Plaats spelhervatting: _n.v.t._______________________________________________________
Spelregels veldvoetbal, Laws of the Game 2018-2019: blz 18: “Wanneer een speler het speelveld opnieuw betreedt zonder toestemming van de scheidsrechter waar dit wel vereist is, dan moet de scheidsrechter het spel onderbreken (dit hoeft niet direct wanneer de speler niet ingrijpt in het spel of wanneer de voordeelregel kan worden toegepast). De speler waarschuwen wegens het zonder toestemming betreden van het speelveld.” 

5 	De (neutrale) assistent-scheidsrechter vlagt voor het slaan van een tegenstander door een verdediger binnen zijn eigen strafschopgebied. De scheidsrechter mist het signaal en laat doorspelen. Kort hierop, als de scheidsrechter heeft gefloten voor een handsbal nabij de zijlijn, ziet hij zijn assistent met de vlag omhoog staan. Wat moet de scheidsrechter hier beslissen?
Disciplinaire straf: __ROOD___________	Spelhervatting: _Strafschop__________________
Plaats spelhervatting: _Strafschopstip_______________________________________________
[bookmark: _GoBack]Spelregels veldvoetbal, Laws of the Game 2018-2019: blz 25: “De scheidsrechter mag niet op een beslissing terugkomen wanneer hij inziet dat de beslissing onjuist was, of op advies van een andere wedstrijdofficial, als hij het spel heeft hervat of wanneer de scheidsrechter het eind van de eerste of tweede helft heeft aangegeven (inclusief blessuretijd) en het speelveld heeft verlaten of de wedstrijd heeft beëindigd.” 

