VoetbalRotterdam

Uitslagen woensdag 26 januari

In de regio zijn woensdagavond drie wedstrijden gespeeld.

De clubs uit de regio hebben van de mogelijkheid gebruik gemaakt om weer tegen andere verenigingen te oefen. Onderstaand een overzicht van de uitslagen.

WOENSDAG 26 JANUARI

 • SC Feyenoord – Barendrecht 2-0
 • Kethel Spaland (zo) – COAL 5-0
 • Kozakken Boys – Capelle 3-2

Jesper van den Bosch en Sam van de Kreeke (ASWH) naar BVV Barendrecht

Aanvoerder Jesper van den Bosch (foto) en aanvaller Sam van de Kreeke maken volgend seizoen de overstap van regiogenoot ASWH naar BVV Barendrecht. De zeer ervaren en veelzijdige middenvelder van den Bosch was de afgelopen jaren één van de sterkhouders en vormgevers bij ASWH. Met zijn werklust, winnaarsmentaliteit, diepgang en inzicht voegt hij specifieke kwaliteiten toe aan de selectie. ‘Ik heb een hekel aan verliezen. De ambitie die Barendrecht heeft uitgesproken sluit daar naadloos bij aan! Het spelen in de groep die op dit moment wordt samengesteld daar kijk ik enorm naar uit.’ zo stelt van den Bosch.

De 26-jarige aanvaller Sam van de Kreeke was in de 2e divisie bij ASWH een vaste waarde en heeft aangetoond ook op dit niveau zijn doelpunten te kunnen maken. De technisch vaardige van de Kreeke die beschikt over een heerlijk linkerbeen en op meerdere posities in de aanval uit de voeten kan, kwam in de jeugd uit voor NAC en was daarna een aantal jaren clubtopscorer bij zondag-hoofdklasser Halsteren. ‘Het verhaal van BVV Barendrecht, het voetbal en de ambitie om te promoveren, spreekt mij erg aan en aan dat succes wil ik graag nog een keer bijdragen!’

‘We waren al eerder gecharmeerd van de voetbalkwaliteiten van Jesper en met hem in gesprek. Deze keer matchen onze wederzijdse ambities en plannen en waren we er snel uit. Tijdens de zeer plezierige gesprekken met Jesper en Sam bleek al snel dat ze naast hun voetbalkwaliteiten ook als persoon uitstekend passen bij de samenstelling van onze spelersgroep’ aldus technische manager Gert van der Wal.

Michel van Noort langer bij FC Binnenmaas

C Binnenmaas en Michel van Noort hebben ook voor het nieuwe seizoen een overeenkomst getekend.

Van Noort is vanaf begin 2020 als hoofdtrainer verantwoordelijk voor het eerste elftal van de club die nu in de tweede klasse uitkomt. Spelers, Michel van Noort, staf en bestuur zijn zeer content met de samenwerking zodat in goed onderling overleg is besloten er wederom een jaar aan vast te plakken.

KNVB skipt districtsbeker: prioriteit aan uitspelen competities

De KNVB skipt het restant van de districtsbeker. Er wordt prioriteit gegeven aan het uitspelen van de competities.

‘De wedstrijden in de beker geven een te grote druk op de speeldagen die nog nodig zijn om de competities op een goede wijze uit te spelen. We geven prioriteit aan het uitspelen van de competities in de categorie A om te komen tot een goede promotie en degradatie. In de categorie B geeft de beker eveneens een te grote druk op de benodigde speeldagen die van belang zijn voor het uitspelen van de competitie’, verklaart de voetbalbond.

Twee oefenwedstrijden op woensdagavond

Op woensdagavond staan er twee oefenwedstrijden op het programma.

In Barendrecht speelt de plaatselijke BVV tegen Sportclub Feyenoord. De aftrap is om 20:00.

In Werkendam speelt Kozakken Boys tegen zaterdag hoofdklasser Capelle. Ook daar is de aftrap om 20:00.

 

Bas Bijkerk (De Zwerver) naar Heinenoord

Heinenoord heeft komend seizoen weer de beschikking over Bas Bijkerk.

De zaterdag eersteklasser ziet de doelman van De Zwerver overkomen. Daarvoor kwam de doelman al uit voor Heinenoord.

Michel Visser nieuwe hoofdtrainer v.v. Strijen

v.v. Strijen en Michel Visser zijn overeengekomen dat hij met ingang van het seizoen 2022-2023 de rol van nieuwe hoofdtrainer op zich zal nemen.

Michel is reeds een bekend gezicht bij v.v. Strijen, waar hij de afgelopen 2 seizoenen achtereenvolgens de selecties van JO19 en Strijen 2 onder zijn hoede had. In de jaren ’90 was Michel als speler ook al actief in het 1e team van v.v. Strijen, destijds uitkomend in de Hoofdklasse van het amateurvoetbal.

“De aanstelling van Michel als nieuwe hoofdtrainer past in het plaatje zoals wij graag willen werken bij v.v. Strijen. Eerst in de eigen organisatie kijken of er de mogelijkheid is voor opvolging en mensen te laten doorgroeien. Mensen die passen bij de club en identiteit van v.v. Strijen, want dat vinden wij heel belangrijk. Daarbij heeft Michel in de afgelopen 2 jaar een goede indruk achter gelaten op en buiten het veld en verdient hij naar onze mening de kans op de volgende stap bij v.v. Strijen”, aldus voorzitter Dick de Heus.

Michel Visser vervolgt “Ik ben erg blij met deze kans die mij geboden wordt door v.v. Strijen. Twee jaar geleden heb ik bewust de keuze gemaakt om, na 13 jaar vrouwenvoetbal, bij v.v. Strijen aan de slag te gaan als trainer van de JO19 om te kijken of ik dezelfde energie en passie zou vinden in het mannenvoetbal. Met deze aanstelling is daar een duidelijk antwoord op gegeven. Het vertrouwen dat v.v. Strijen hiermee uitspreekt naar mij zorgt ervoor dat ik enorm uitkijk naar deze geweldige uitdaging.”

Michel volgt hiermee Geert Meijer op die het huidige seizoen afmaakt in de 2e klasse D.

Vanuit het bestuur van v.v. Strijen wensen wij Michel alvast heel veel succes!

Column Jan Schoonen (532): Toon Buijs (DBGC)

Als je met de auto naar DBGC gaat, moet je in Oude Tonge eerst langs de haven en dan over de Suisendijk naar de parkeerplaats van het sportcomplex onderaan de dijk. Als je dan naar de toegangspoort loopt is de kans groot dat je al opgemerkt bent door Toon Buijs, zeker als je door de week arriveert. Toon is namelijk elke dag op de club, want altijd is er wel wat te doen en tijdens die werkzaamheden ontgaat hem niks van wat er om hem heen gebeurt. Dit is geen reden om er een column aan te wijden, want bij elke voetbalvereniging in deze regio zijn er wel mensen die  als vrijwilliger in hart en nieren elk uurtje van hun vrije tijd in de club steken en alles weten wat er gebeurt. Maar over Toon Buijs is wel een verhaal te maken, alleen al om het feit dat hij 87 jaar oud is.

Maar er is meer. Bij DBGC is hij als vrijwilliger al actief sinds de oprichting in 1957. In dat jaar fuseerden de plaatselijke voetbalclubs Don Bosco en Grijsoord en zo ontstond DBGC, voluit de Don Bosco Grijsoord Combinatie. Toon had als behendige aanvaller bij Don Bosco het eerste elftal gehaald, na de fusie speelde hij bij DBGC ook een paar jaar in het eerste. Door de week trainde hij, in het weekend stond er steevast een wedstrijd op het programma en tussen de bedrijven door, vooral in de avonduren, knapte hij bij de fusieclub klusjes op. Dat had hij bij Don Bosco ook al gedaan. Als kind hielp hij daar al mee bij het krijten van de lijnen op het veld en nu, meer dan 60 jaar later en lang nadat hij met pensioen gegaan is, steekt hij nog altijd de handen uit de mouwen.

Als metaalarbeider bij een landbouwmachinefabriek wist hij hoe je moest lassen, draaien en op andere manieren metaal moest bewerken en die kennis is op de club altijd van pas gekomen. Maar Toon kon veel meer dan metaal bewerken. Hij was van alle markten thuis en liet dat mensen op de club altijd wel weten. Niet dat hij stond te snoeven over wat hij kon of deed, nee, zo’n man is Toon niet. Verre  van dat. Maar hij is wel veeleisend en wil altijd dat alles er piekfijn en tot in de puntjes verzorgd uitziet. Hij legt zijn ziel en zaligheid in het werk dat hij voor DBGC doet en verliest wel eens zijn geduld als hij ziet dat er iets aan het versloffen is. Zodra hij dat ziet, zegt hij er iets van. Hoewel hem dat niet altijd in dank afgenomen wordt, heeft hij wel degelijk recht van spreken, vind ik. Het is volkomen terecht dat hij af en toe op zijn strepen staat, want alles moet wel kloppen en de spullen moeten op hun plaats liggen, zodat een volgende gebruiker zijn handen niet op een lege plek slaat.

Toon is bij DBGC ook decennia lang trainer geweest. Eerst van het eerste elftal, later van de B-selectie. Als de training begon met 40 ballen en als dat aantal er op het einde van de training niet was omdat er in het donker een paar ballen in de bosjes om het veld verdwenen waren, dan mocht niemand van het veld. Er moest van Toon eerst net zo lang gezocht worden totdat er weer 40 ballen waren. Dit voorbeeld is Toon Buijs van top tot teen, want zo gaat het bij hem in alles. Ook nu nog altijd.

Ik mag Toon wel. Voor DBGC is hij al meer dan een halve eeuw een vrijwilliger die zijn gewicht in goud waard is. Niet voor niets is hij al in 1985 benoemd als erelid. Het grote voordeel van zo’n eretitel is dat je dan geen contributie hoeft te betalen en Toon de centjes die hij zo uitspaart kan besteden aan een biertje in de kantine van zijn club. Later is hij door de overheid ook koninklijk onderscheiden. Toon is een doener, geen prater. In de jaren ’70 is hij een blauwe maandag bestuurslid geweest, maar binnen no time had hij het wel gezien. Praten en beleid uitstippelen, dat is niks voor Toon. Laat hem maar dingen uitvoeren, laat hem maar klusjes verzetten, dan heb je veel meer aan hem.

Veel van zijn maten van de werkploeg, mannen waarmee hij vele jaren vrijwel dagelijks in de weer was op het complex van DBGC en soms ook bij de aangrenzende tennisvereniging, hebben het bijltje er al bij neergelegd. Ze zijn gestopt omdat het werk hen te veel geworden is, omdat het lichaam het niet meer aankan. Ook bij Toon gaan de jaren natuurlijk tellen, maar hij is er nog altijd elke dag. Ik vind het wel sneu voor hem dat hij er in de loop van de jaren steeds meer alleen is voor komen te staan. Er zijn nog wel een paar oude baasjes die nog altijd actief zijn, maar zijn jongere broer Jan en zijn maat Ad Knops hebben hun werkzaamheden neergelegd en mogelijk volgen binnenkort nog een paar anderen. Met zijn 87 jaar zal de grens bij Toon binnen afzienbare tijd ook wel bereikt worden. ‘Misschien wel als de renovatie van de kantine en kleedkamers achter de rug is. Dat zou een mooi moment zijn om te stoppen’, zo zegt hij zelf. Maar dat kan nog wel even duren, vermoed ik, want nog altijd is er niet begonnen met die klus. Club en de gemeente zijn er financieel nog steeds niet uit. Dat is natuurlijk een fikse tegenvaller voor DBGC, maar zoals Johan Cruijff zei heeft elk nadeel zijn voordeel. Het nadeel is dat DBGC nog altijd in de oude meuk zit, het voordeel is dat Toon op deze manier nog altijd actief is voor de club. Wat dat betreft mag het van mij nog lang duren eer de opstallen bij DBGC gerenoveerd gaan worden.

‘Feyenoord presenteert 18-jarig Togolees talent na het weekend’

Feyenoord staat op het punt om zich zo snel mogelijk officieel te versterken met het Togolese talent Karim Dermane. De 18-jarige speler gaat na het weekend tekenen in Rotterdam. Dit meldt Feyenoord Transfernieuws.

De Togolees speelt momenteel voor het Ghanese WAFA SC. Dermane was eerder al op proef bij Feyenoord. In korte termijn maakte de speler grote stappen.

KNVB: ‘Afgelastingen door corona worden midweeks ingehaald’

De KNVB heeft het protocol met afgelastingen wegens corona herzien en op haar site gepubliceerd.

In het geval van een positieve test in je team is het verstandig om zo snel mogelijk, via de betrokkene, te schakelen met de GGD. Zij doen een bron- en contactonderzoek en zullen aangeven welke regels gelden voor contacten die voortkomen uit het bron- en contactonderzoek zoals de teamgenoten van de speler.

Over het algemeen verblijven sporters tijdens een wedstrijd of training niet meer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van een andere persoon en ziet de GGD teamgenoten als ‘overige niet nauwe contacten’. Deze spelers mogen in dat geval blijven deelnemen aan wedstrijden maar moeten hun gezondheidssituatie goed in de gaten houden en thuisblijven zodra een van de door de overheid genoemde klachten optreedt.

Heb je contact gehad met iemand met corona, check dan op de site van de Rijksoverheid of je in quarantaine moet. Over het algemeen geldt dat je niet in quarantaine hoeft als:

 • Je de afgelopen 8 weken positief bent getest en je geen klachten hebt
 • Je meer dan een week geleden een boostervaccinatie hebt gehad en geen klachten hebt

Wat moet ik doen als ik geen volwaardig team op de been brengen door corona?

Standaardteams

Betreft het een doordeweekse melding of wedstrijd? Neem dan zo snel mogelijk contact op met KNVB Contact via 088 – 027 5050 of contact@knvb.nl om de situatie te bespreken.

Betreft het een melding of wedstrijd in het weekend? Volg dan dit stappenplan:

 • Informeer tegenstander
 • Informeer de scheidsrechter
 • Bel op zaterdag KNVB Contact of op zondag de weekenddienst Arbitrage.
 • Wij plannen de wedstrijd op korte termijn midweeks opnieuw in.

Overige A-categorie

Betreft het een doordeweekse melding of wedstrijd? Neem dan zo snel mogelijk contact op met KNVB Contact via 088 – 027 5050 of contact@knvb.nl om de situatie te bespreken.

Betreft het een melding of wedstrijd in het weekend? Volg dan dit stappenplan:

 • De wedstrijd afgelasten in de Wedstrijdzaken app en zet in het opmerking veld ‘Corona’.
 • Informeer tegenstander en de aangestelde scheidsrechter.
 • Geef dit direct door aan de KNVB via contact@knvb.nl.
 • Wij plannen de wedstrijd op korte termijn midweeks opnieuw in.

B-categorie

Betreft het een doordeweekse melding of wedstrijd? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de tegenstander, overleg samen over een nieuwe midweekse speeldatum op korte termijn en geef deze direct door aan de KNVB via contact@knvb.nl.

Betreft het een melding of wedstrijd in het weekend? Volg dan dit stappenplan:

 • De wedstrijd afgelasten in de Wedstrijdzaken app en zet in het opmerking veld ‘Corona’.
 • Informeer tegenstander en de aangestelde scheidsrechter.
 • Overleg samen een nieuwe midweekse speeldatum op korte termijn en geef deze uiterlijk maandagochtend door aan de KNVB via contact@knvb.nl

Bram Wennekers verlengt verblijf bij Excelsior Maassluis

Wederom heeft er een speler uit de hoofdmacht aangegeven ook na de zomer in het shirt van Excelsior Maassluis te zullen spelen. Zo zal Bram Wennekers zijn contract met één seizoen verlengen waardoor hij tot medio 2023 is verbonden aan de Tricolores.

Wennekers is momenteel bezig aan zijn eerste seizoen bij Excelsior Maassluis. Afgelopen zomer kwam de aanvaller over van het beloftenteam van ADO Den Haag. In zijn debuutseizoen maakte de 21-jarige inwoner van De Lier een uitstekende ontwikkeling door en was hij al in meerdere wedstrijden van grote waarde voor zijn ploeg.

Zo was de huidige clubtopscorer trefzeker in de gewonnen competitieduels tegen Quick Boys, Scheveningen en GVVV. Het hoogtepunt van Wennekers tot nu toe was zijn winnende doelpunt tegen FC Emmen, waardoor Excelsior Maassluis een grote stunt uithaalde in de TOTO KNVB Beker.

“Excelsior Maassluis is een mooie club waar ik het hartstikke naar mijn zin heb”, zegt een tevreden Wennekers. “Ik ben aan het begin van dit seizoen direct goed opgevangen door de groep en zit hier prima op mijn plaats. Ik ben dan ook erg blij dat ik heb kunnen bijtekenen en kijk er naar uit om met dit team nog mooie stappen te zetten.”

Technisch Manager Niels Redert: “Ik ben erg blij dat we Bram nog minimaal een seizoen op Sportpark Dijkpolder kunnen bewonderen. Door zijn enorme werklust en scorend vermogen voegt Bram duidelijk iets toe aan het elftal en is het mooi om te zien dat hij al in korte tijd de harten van menig Excelsior Maassluis-supporter heeft gestolen.”

Peter van Dam drie jaar langer bij Zinkwegse Boys

Afgelopen twee seizoenen heeft Peter van Dam met veel plezier de selectie vormgegeven. Met het halen van een aantal nieuwe jongens is het hem goed gelukt een team neer te zetten wat voor elkaar klaar staat. Dit is ook terug te zien in de goede resultaten.

Daarom hebben Zinkwegse Boys en Peter van Dam het vertrouwen voor de toekomst uitgesproken door deze samenwerking met drie jaar te verlengen. Ook assistent trainer, Henk Reedijk, heeft met deze drie jaar verlengd.

Op deze samenwerking is geproost tijdens een geslaagd trainingskamp in Benidorm. Alle partijen hopen dit seizoen succesvol af te ronden en kijken uit naar een volledig spelend voetbalseizoen met uiteraard publiek.

Amateurvoetbal: ‘Wedstrijden weer mogelijk met publiek’

Vanaf woensdag is het weer mogelijk om oefen- en competitiewedstrijden te spelen. Dat heeft het kabinet dinsdagavond bekend gemaakt.

Dat betekent dat de KNVB-competities weer hervat kunnen worden. De KNVB neemt daarover morgen een besluit. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de competities op 5 of 12 februari worden hervat.

De volgende regels gelden:

 • Op binnensportlocaties is een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Er zijn uitzonderingen.
 • Op buitensportlocaties is een coronatoegangsbewijs verplicht bij gebruik van voorzieningen binnen. Bijvoorbeeld in kantines, kleedkamers of toiletten. Er zijn uitzonderingen.
 • Wedstrijden zijn toegestaan. Het gaat zowel om wedstrijden onderling en wedstrijden tegen andere clubs.
 • Sportkantines zijn geopend tot 22.00 uur.
 • Kleedkamers, toiletten en douches zijn open.
 • Als het nodig is voor de sportbeoefening is 1,5 meter afstand voor personen vanaf 18 jaar niet verplicht. Na het sporten is 1,5 meter afstand houden wel verplicht.
 • Houd u aan de basisregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
 • Er is geen beperking in de groepsgrootte bij binnen- of buitensport of sporten in de openbare ruimte.
Coronatoegangsbewijzen

Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor sporters van 18 jaar en ouder:

 • op binnensportlocaties zoals: sportscholen, sportzalen en zwembaden. Bij lessen, trainingen, recreatief sporten en bij wedstrijden.
 • die gebruikmaken van faciliteiten binnen op buitensportlocaties, zoals de kantine, kleedkamers en toiletten.

Een coronatoegangsbewijs is ook verplicht voor publiek:

 • bij amateursport binnen vanaf 18 jaar.
 • bij professionele sportwedstrijden (topcompetities) binnen en buiten vanaf 13 jaar.

Een coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor:

 • vrijwilligers of personen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten op de sportlocatie. Dit betekent dat zowel betaalde als vrijwilligers geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien op het moment dat zij een functie voor de sport vervullen in een binnensportlocatie. Zodra zij geen taak meer vervullen, moeten zij de sportlocatie verlaten.
 • professionele sporters. Dit geldt bijvoorbeeld voor voetballers in de ere- en eerste divisie en voor sporters in topcompetities.
 • afhaal bij sportkantines. Zonder coronatoegangsbewijs kan gebruik gemaakt worden van de afhaalfunctie in sportkantines.
Mondkapjes

Mondkapjes zijn verplicht voor sporters vanaf 13 jaar op:

 • binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten.
 • binnenfaciliteiten op buitensportlocaties, zoals kleedkamers en de sportkantines.

Mondkapjes zijn verplicht voor publiek dat zich door binnensportlocaties verplaatst.

Regels voor publiek bij sport

Tussen 05.00 uur en 22.00 uur mag er publiek aanwezig zijn bij amateursport (wedstrijden en trainingen), professionele sportwedstrijden en topcompetities. Het publiek houdt zich aan de volgende regels:

 • Zij laten een coronatoegangsbewijs zien bij binnenkomst
  • Bij amateursport: alleen binnen en alleen voor mensen van 18 jaar en ouder.
  • Bij professionele sportwedstrijden: binnen en buiten verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder.
 • Het publiek heeft een vaste plek op 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Mondkapje verplicht bij verplaatsing binnen.

Als het publiek een vaste zitplaats heeft, mag een locatie zoveel plaatsen benutten als kan met de 1,5-meter-regel. En binnen maximaal 1.250 bezoekers hebben.

 • Wedstrijden binnen en buiten worden gespeeld zonder publiek. Ook bij trainingen en andere activiteiten is geen publiek. Dit geldt voor amateurs en voor professionals.
 • Sportlocaties zijn alleen toegankelijk voor vrijwilligers of personen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten op de sportlocatie.

POLL

Gilmaro van de Werp (ASWH) naar Barendrecht

Gilmaro van de Werp komt volgend seizoen de selectie van nieuwe hoofdtrainer Leen van Steensel versterken. De 28-jarige ervaren verdediger, die op meerdere posities goed uit de voeten kan, is afkomstig van ASWH. Hier was hij de afgelopen seizoenen altijd een vaste en betrouwbare basiskracht.

Gilmaro van de Werp is toe aan een nieuwe uitdaging en is er na diverse gesprekken met de Technische Commissie van overtuigd deze bij BVV Barendrecht te gaan vinden.

Nasser Abdalla verder bij Meeuwenplaat

Ondanks dat er de afgelopen twee seizoenen weinig van voetballen terecht kwam is Meeuwenplaat zeer tevreden over de samenwerking met hoofdtrainer Nasser Abdalla.

Zijn inzet en gedrevenheid om de selectie compleet te houden in deze lastige tijd stemt het bestuur en de spelersgroep tot tevredenheid. Het bestuur, de staf en Nasser hebben gezamenlijk besloten dat de samenwerking zeker nog niet klaar is, waardoor Nasser ook komend seizoen de hoofdtrainer van Meeuwenplaat is.

Peter Wubben: ‘De selectie van Spijkenisse is niet in balans’

Na acht seizoenen als hooftrainer werkzaam te zijn geweest bij Spijkenisse deed Peter Wubben anderhalf jaar geleden een stapje terug. Hij koos ervoor een tijdje niet in de voetballerij actief te zijn. Bij Spijkenisse werd hij opgevolgd door Marco van Rijn. Diens eerste seizoen bij de Spijkenisser hoofdklasser werd vanwege coronamaatregelen, afgekondigd door de overheid, na slechts vijf competitiewedstrijden beëindigd. Toen de draad dit seizoen weer opgepakt mocht worden, bleek de komst van Marco geen succes. Gewonnen werd er niet, de stand op de ranglijst werd steeds meer penibel, het draagvlak voor de trainer werd minder en minder en dat alles leidde ertoe dat eind oktober vorig jaar de verbintenis met Marco ontbonden werd.

De technische mensen van de club vroegen vervolgens aan Peter Wubben of hij het seizoen bij Spijkenisse af wilde maken. Peter hoefde niet lang na te denken en zo is hij vanaf begin november weer hoofdtrainer van Spijkenisse, momenteel bivakkerend op plaats 15 van de Hoofdklasse A.

Wij willen van hem weten waarom hij bij Spijkenisse weer op de bank zit en vooral hoe hij denkt de club voor de hoofdklasse te gaan behouden. Voor een onderlinge wedstrijd tussen het eerste elftal en de Onder 23, afgelopen zaterdagmiddag, gaat Peter daar graag op in.

Wat gaf voor jou de doorslag om bij Spijkenisse er weer als trainer in te stappen?

Peter: ‘De uitdaging. Spijkenisse staat op een plaats die rechtstreekse degradatie oplevert en met deze jonge spelersgroep is dat redelijk uitzichtloos. Degradatie wil ik graag voorkomen en om die uitdaging aan te gaan, ben ik er ingestapt, ook al vanwege de binding met de club.’

Wat trof je aan bij je terugkomst?

Peter: ‘Dat de selectie niet hoofdklassewaardig is. Spelers hebben ontegenzeggelijk kwaliteiten, maar het is niet in balans. Het slaat door naar te jong en onervaren. Kijk naar het doelsaldo. Tot nu toe zijn er twaalf wedstrijden gespeeld en we hebben 8 doelpunten voor en 25 tegen. Die tegendoelpunten zijn niet zo’n probleem, het gaat vooral om dat magere aantal doelpunten dat we zelf gescoord hebben. Dat is te weinig. Het ontbreekt aan koelbloedigheid en ook aan creativiteit. Als dat er niet is, creëer je weinig kansen en als je die vervolgens niet weet te benutten, dan is er een probleem.’

Als zoals je zegt de selectie niet hoofdklassewaardig is en de balans niet in orde, dan los jij dat toch ook niet op?

Peter: ‘De club heeft er na dat ene jaar in de derde divisie met dure voetballers van elders ervoor gekozen het meer met jongens uit eigen gelederen te gaan doen, aangevuld met spelers ‘van buiten’, die meer ervaring hebben en het klappen van de zweep kennen. Dat hebben we hier een tijd gedaan met ervaren jongens als Sander Barragan, Marvin van der Pluijm, Michael van Dommelen, Felino Jardim, Anthony Bentem en Rupertho Dorothea. Met zulke spelers erbij wordt er op hoofdklasseniveau gevoetbald en vooral ook getraind. Zo worden jonge spelers beter. Door allerlei oorzaken is dat nu veel minder. Oudere spelers hebben langdurige blessures, anderen kunnen de fysieke inspanningen niet hele wedstrijden meer aan. Dan valt de ondergrond waar jongere spelers op kunnen vertrouwen en waardoor zij beter worden, geleidelijk aan weg. Dan wordt het uitvoeringsniveau lager. Dat is wat er de afgelopen jaren hier gebeurd is. Spijkenisse zit niet in de financiële positie om weer dure jongens van buiten te halen. Dat wil de club trouwens ook niet meer. Maar die keuze houdt wel in dat je moet incalculeren dat het wat betreft resultaten minder kan zijn. Dat is nu dus het geval. Daarom staan we op de plek op de ranglijst waar we nu staan en waar we dus kennelijk thuishoren. Maar gelukkig is dit slechts een tussenstation. We hebben nog tijd om het tij te keren.’

Hoe ga jij dat aanpakken?

Peter: ‘Door keihard te gaan trainen. Als je niet de kwaliteiten bezit om als bovenliggende partij winnend van het veld te stappen, dan moet je het anders aan gaan pakken. Dan moet je de boel afjagen, er heel de wedstrijd bovenop zitten, tegenstanders tot fouten zien te dwingen en dan toe te slaan. Fysiek spel op de mat leggen dus. Dat betekent dat alle spelers topfit moeten zijn. In deze winterperiode wilde ik daar hard aan gaan werken, maar coronamaatregelen hebben daar jammer genoeg een flinke streep door gezet. Zo zijn we voor de kerst slechts met 22 spelers naar het park bij Barendrecht gegaan om daar op die berg aan het conditionele aspect te gaan werken. Pas nu, na terugkeer van het trainingskamp in Spanje, kan er echt werk van gemaakt worden en dan is het voorlopig nog behelpen. Vorige week hebben we met een uitgedunde groep op de club getraind. De rest zat in quarantaine. Ik hoop dat we snel alles weer kunnen doen, want we zullen alle beschikbare tijd hard nodig hebben. Ik ben ook van plan spelers op andere plekken uit te proberen. We hebben goals nodig. We hebben geen scorende nummer 9. Spelers halen willen en kunnen we nu niet en een oplossing zou kunnen zijn om met spelers te schuiven, hen op een andere positie op te stellen.’

Is het reëel om rechtstreekse degradatie te vermijden?

Peter: ‘Ja. Zolang er nog een paar ploegen op de ranglijst bij ons in de buurt staan, moet dat mogelijk zijn. Het zal een zwaar gevecht worden om daar succesvol in te zijn en fitheid zal uiteindelijk de doorslag geven.’

Ben jij volgend seizoen nog trainer van Spijkenisse?

Peter: ‘Daarover ga ik binnenkort met voorzitter Hans Brekelmans en bestuurslid technische zaken Imke van Dommele om de tafel zitten. Dat ik dat gesprek aan ga, betekent al iets. Toch? Ik wil graag een bijdrage leveren aan een gezond en succesvol Spijkenisse op een goed amateurniveau. Samen met de club gaan we onderzoeken of en op welke manier we die samenwerking vorm kunnen geven.’

Jodan Boys verlengt met tweetal

Jodan Boys heeft voor komend seizoen weer twee spelers vast weten te leggen.

Stefan den Horder speelt nu zijn tweede seizoen voor Jodan Boys. Net als iedereen baalt Stefan behoorlijk van de afgelopen seizoenen. ‘Ik heb de club Jodan Boys nog niet in normale doen gezien. In de afgelopen jaren waren we telkens gebonden aan de coronamaatregelen en kwam het voetbal keer op keer stil te liggen.’

Stefan den Horder twijfelde of hij het nog een seizoen zou kunnen opbrengen. Na wijs beraad heeft Stefan den Horder gelukkig besloten nog een jaar door te gaan. ‘Ik hoop dat we dit seizoen op een goede manier kunnen vervolgen en dan we volgend jaar hopelijk in een normale competitie knallen.’

Op de flanken

Yannick Saeijs gaat volgend jaar al zijn vierde jaar bij Jodan Boys in. Wat voor Stefan den Horder geldt, geldt ook voor Yannick. Yannick Saeijs wil slagen bij Jodan Boys in een ‘normaal’ seizoen. De watervlugge vleugelaanvaller zat dit jaar steeds dichterbij de eerste elf. Helaas raakte Yannick Saeijs op een naar moment geblesseerd. Kort nadat Yannick Saeijs weer fit was werd de competitie stilgelegd. Yannick Saeijs blijft graag nog een jaar bij Jodan Boys om te vlammen aan de buitenkant.

Jochem Vlemmings (Poortugaal) eerste aanwinst Rijnmond HS

Rijnmond HS heeft de eerste nieuwe speler voor komend seizoen binnen. Jochem Vlemmings komt over van sv Poortugaal,

De 23-jarige spits doorliep de jeugdopleiding van Smitshoek en speelde daarna in de selectie bij WCR en Poortugaal.

Clubicoon Wim Jansen (75) overleden

Feyenoord heeft met groot verdriet kennisgenomen van het overlijden van Wim Jansen, een van de grootste voetballers die ooit voor de club heeft gespeeld. Hij overleed dinsdag op 75-jarige leeftijd.

In de biografie ‘Meesterbrein’ van Wim Jansen die in oktober vorig jaar uitkwam, werd duidelijk dat hij leed aan dementie. Hoewel het intense verdriet uiteraard overheerst, is de familie van Jansen tegelijkertijd opgelucht dat hem een lange lijdensweg bespaard is gebleven. De familie vindt het fijn dat hun Wim tot het laatste moment de regie in eigen hand heeft kunnen houden, zo hebben zij de club laten weten.

Feyenoord verliest met Wim Jansen een icoon én kind van de club. Al op tienjarige leeftijd werd hij lid van Feijenoord, om er vervolgens liefst vijftien jaar in het eerste elftal te spelen en vele prijzen te veroveren. Ook na zijn spelerscarrière bleef Jansen de club trouw en was hij onder meer assistent- en hoofdtrainer, technisch directeur en adviseur. ‘Ik ben een paar keer bij Feyenoord weggegaan, maar altijd weer teruggekomen. Je zou het een bloedband kunnen noemen,’ zei hij hierover in zijn biografie.

In zijn tijd als speler maakte Jansen deel uit van de meest succesvolle Feyenoord-teams ooit. De middenvelder was een vaste waarde in het elftal dat in 1970 als eerste Nederlandse club de Europacup I en de Wereldbeker won. Vier jaar later tilde Jansen als aanvoerder ook de UEFA Cup de lucht in. Drie landstitels en een KNVB Beker maken de indrukwekkende erelijst van zijn periode als speler in De Kuip compleet.

Jansen speelde 476 officiële wedstrijden voor Feyenoord, waarin hij 39 keer scoorde. Niet alleen in het rood-wit behoorde hij tot de top, ook in Oranje mocht hij zich met de besten meten. Al op 20-jarige leeftijd debuteerde Jansen in het Nederlands elftal, waarmee hij in zowel 1974 als 1978 de WK-finale haalde. De middenvelder kwam uiteindelijk tot 65 interlands.

De naam van Jansen is verder onlosmakelijk verbonden aan de wederopstanding van Feyenoord, begin jaren negentig. Na een lange periode van tegenspoed leidde Jansen de club als trainer naar ‘de ommekeer’. De historische 0-1 zege op PSV in de halve finale en de uiteindelijke bekerwinst in 1991 bleken de opmaat voor betere tijden en meer sportief succes, waaronder de landstitel in 1993.

De afgelopen tien jaar was Jansen vooral een vertrouwd gezicht op Varkenoord. Als adviseur van de jeugdtrainers, het liefst op de achtergrond en ver verwijderd van de schijnwerpers. Die rol paste hem het meest, zo vertelde hij in de zomer van 2011. ‘Het opleiden van jeugd is mijn grote passie en van Feyenoord zal ik nooit loskomen.’

Met die laatste uitspraak onderstreepte Jansen de hechte band die hij gedurende zijn hele leven opbouwde met Feyenoord. Hoeveel de club voor hem betekende, verwoordde hij begin 2017 op schitterende wijze. ‘Ik ben meer dan zestig jaar lid van Feyenoord. In wezen heeft deze club mijn leven beheerst. Eerst als jeugdspeler, toen als voetballer, later als trainer, technisch directeur en tegenwoordig bij de jeugdopleiding. Feyenoord is mijn leven.’

Uitvaart

De uitvaart van Wim Jansen vindt plaats op zaterdag 29 januari aanstaande. Ook voor supporters is hierbij de gelegenheid om hun medeleven te tonen. Meer informatie hierover volgt deze week via de officiële clubkanalen.

Condoleanceregister

Nu al kan iedereen die hier behoefte aan heeft zijn of haar medeleven betuigen in het online condoleanceregister. Klik hier om direct een bericht achter te laten.

Yasin Mazlum vertrekt bij Zwaluwen

Yasin Mazlum zal aan het einde van het seizoen vertrekken bij Zwaluwen.

Mazlum is bezig aan zijn tweee seizoen bij de zaterdag hoofdklasser. Eerder kwam Mazlum onder meer uit voor de jeugd van Sparta, Cambuur, Excelsior M en Westlandia.

Pagina's